eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Mit tegyünk, ha magára maradt gólyafiókát találunk?

Magukra maradhatnak azok a gólyafiókák, amelyek még nem elég fejlettek ahhoz, hogy a felnőttekkel tartsanak. A Magyar Madártani Egyesület munkatársai ezért azt kérik: ha bárki magányos vagy röpképtelen fiókát talál, értesítse valamelyik nemzeti park őrszolgálatát.

Sok gólyapár első fészekalja elpusztult a nyár eleji hűvös, esős időjárás miatt. A legtöbb, utód nélkül maradt madár pótköltésbe kezdett, az újabb fiókák azonban a normális fejlődési ütemhez képest egy hónapos lemaradásban vannak, így biztosan nem tudnak elrepülni a felnőttekkel - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.

Az első gólyák általában augusztus 20-a táján indulnak útnak, függetlenül attól, hogy a fiókák erre készen állnak-e. Azt, hogy emiatt hány fiatal madár marad magára a fészkekben, nem lehet tudni, de az MME-nek többen is jelezték, hogy röpképtelen gólyát találtak.

Orbán Zoltán hangsúlyozta: a magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parkok őrszolgálata rendelkezik emberekkel és járművekkel, ők azt is meg tudják szervezni, hogy a madarakat lehozzák a fészekből. (A területi illetékességről és az elérhetőségekről ezen az oldalon tájékozódhatnak.)

Ha röpképtelen fiókát találunk, magunk is befoghatjuk. Ez akkor a legegyszerűbb, ha a madár fejét egy kabáttal, pulóverrel, vagy bármilyen nagyobb rongydarabbal beborítjuk, majd gyengéden a földre szorítjuk. Érdemes először a csőrét megfogni, hiszen azzal könnyen sérülést okozhat az állat, majd a hónunk alá venni és zárt helyre vinni - erre a célra megfelel egy fedett baromfiól vagy akár egy nagyobb doboz is.

Amennyiben van a közelben állatkert, a talált gólyát oda is be lehet adni, ha erre nincs lehetőség, fel kell keresni az illetékes nemzeti parkot. A fiókák a mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×