eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Új tárcaközi bizottság segít a kormányzásban

Létrehozza a kormány pénteki hatállyal a Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottságot "a kölcsönös felelősség és figyelem elvén nyugvó nemzetpolitikai tevékenység összehangolása érdekében" - rendelkezik a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett határozat.

Az NPTB feladata egy, a kormány nemzetpolitikai tevékenységét segítő kölcsönös tájékoztatáson alapuló egységes információs rendszer létrehozása. Emellett a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtását koordinálja és értékeli, valamint összehangolja az egyes minisztériumok külhoni magyarokat érintő tervezési tevékenységét.

A testület továbbá folyamatosan figyelemmel kíséri a központi államigazgatási szervek külhoni magyarokat érintő tevékenységét, és javaslatot tesz a kormánynak a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtásakor a forrásigény összehangolt tervezésére és a pénzfelhasználás ellenőrzésére.

A bizottság évente jelentést készít a kabinet részére a feladatkörébe tartozó ügyek aktuális helyzetéről, a megtett intézkedésekről.

A testületben képviselteti magát a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári, illetve parlamenti államtitkári szinten, és helyet foglal a KSH elnöke is.

A kormány friss határozatában felkéri a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökét, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőjét, hogy személyesen vagy delegáltja útján állandó meghívottként vegyen részt az NPTB munkájában.

A bizottság elnöke Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese, alelnöke pedig Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A testület legalább negyedévente teljes ülést tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×