eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

Miért találnak nehezen ingatlant Sólyom Lászlónak?

Öt ingatlant, köztük egy korábbi nővérszállót, egy drogambulanciát, egy régebben klinikaként használt villát és további két, évtizedek óta lakatlan, pusztulófélben lévő villaépületet kínált fel az állami vagyonkezelő Sólyom Lászlónak - közölte az MTI megkeresésére szerdán a volt köztársasági elnök titkárságvezetője, hozzátéve: mindegyik ajánlat "alkalmatlan és költséges" volt.

Landi Balázs arról tájékoztatott: a volt államfő azért is utasította vissza a jelenleg lakhatatlan épületeket, mert mindegyikük esetében 100 és 250 millió forint közötti azonnali felújítási és átépítési költség szerepelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ajánlatában, azzal, hogy a leromlott állagú épületekben további váratlan kiadásokkal is számolni kell.

A titkárságvezető hangsúlyozta, hogy a felkínált épületek között egy több mint 900 négyzetméteres villa is volt, "márpedig a Köztársasági Elnöki Hivatal nem szállodát kíván üzemeltetni, hanem egy családi otthont biztosítani a volt köztársasági elnök részére". Emberi léptékű, családi ingatlan azonban nem szerepelt a felkínált épületek között - jelentette ki.

A Blikk szerdai számában számolt be arról, hogy még nem találtak megfelelő otthont a jelenleg a Béla király úti rezidenciában lakó Sólyom Lászlónak, a kínált ingatlanok ugyanis nem nyerték meg a volt államfő tetszését. A napilap cikkében az is olvasható, hogy ezután a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) keresi az alkalmas lakhelyet.

Ezzel kapcsolatban Landi Balázs arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megfelelő ingatlant az elnöki hivatalnak kell biztosítania, függetlenül attól, hogy van-e ilyen állami kezelésben vagy sem. A titkárságvezető emlékeztetett, hogy amíg Göncz Árpádnak tudtak állami tulajdonú villát biztosítani, addig Mádl Ferencnek a hivatal vásárolta meg az általa kiválasztott lakást.

Landi Balázs közölte, hogy az MNV Zrt. is azzal zárta átiratát, hogy ha ajánlata nem megfelelő, az ingatlanpiacon kell megkeresni Sólyom László új otthonát. "Ha minden törekvésünk ellenére az állami kínálatból nem lehet megoldani az elhelyezést, az öt évvel ezelőttihez hasonlóan venni kell egy ingatlant. Ennek fedezetéről a költségvetési törvény a ciklusváltás költségei között rendelkezik" - rögzítette a volt köztársasági elnök titkárságvezetője, hozzátéve: amint a Köztársasági Elnöki Hivatal megkapja a kezelői jogot, és a ház beköltözhető, a volt államfő késedelem nélkül beköltözik.

Sólyom Lászlónak nincsenek speciális, a neki járó juttatásokon túli igényei. "Alapvetően a XII. kerületben keressük a lehetséges ingatlant, mivel ezt megelőzően is itt élt a volt államfő, s itt élnek gyermekei és unokái is" - tette hozzá Landi Balázs.

Arra is kitért, hogy az MNV Zrt. és a hivatal által megkeresett XII. kerületi önkormányzat mindvégig igyekezett segítséget nyújtani a megfelelő ingatlan keresésében, és nem az ő hibájuk, hogy nincs a tulajdonukban vagy vagyonkezelésükben a célra alkalmas ingatlan.

Hozzátette: a hegyvidéki önkormányzat által javasolt ingatlanok egyikéről még tartanak az egyeztetések.

A szerdai Blikk ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a költözést senki sem sürgeti, hiszen Schmitt Pál államfő a Béla király úti épület helyett a korábban Antall József, Horn Gyula és Szili Katalin által lakott Művész utcai villába költözik.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény értelmében a volt államfőket "megfelelő lakáshasználati jog" illeti meg, s a tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×