INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hazahozták az Afganisztánban megsérült magyar katonát

Infostart / InfoRádió
Továbbra is súlyos az állapota az Afganisztánban hétfőn életveszélyesen megsebesült magyar katonának. A zászlóst szerdán, kora este, a német légierő repülőgépével hozták haza Budapestre.

Szerda délután a német légierő segítségével szállították Budapestre Afganisztánból Kolozsvári György zászlóst, aki a hétfői támadásban szenvedett súlyos, életveszélyes sebesüléseket.

Grósz Andor, a Honvédkórház megbízott főigazgatója elmondta: a férfi arca és koponyája roncsolódott, emellett agytörzsi sérülése is van, azt azonban egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ennek lesznek-e maradandó következményei.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a támadásban megsebesült két másik katonáról elmondta: Dani Fruzsina bár maga is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a merénylet után hősiesen hozzálátott a többi sérült ellátásához. A másik katona,  a szakaszvezető, akinek nem említhette a nevét a miniszter, szintén 8 napon túl gyógyul, de neki még nem járt le a 6 hónapos afganisztáni missziója, és úgy döntött folytatja a szolgálatát, nem tér haza.

Benkő Tibor vezérkari főnök kiemelte, hogy a támadásban a német és az afgán erők siettek a magyar katonák segítségére, és német kórházba vitték a sebesülteket.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazari Sharif-ba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Egy magyar katonanő meghalt, három társa megsebesült.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Szabó Gergõ összefoglalója
 


A címlapról ajánljuk