INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Demszky Gábor: "Tarlós a legesélyesebb"

InfoRádió / MTI
Demszky Gábor leköszönő főpolgármester szerint Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének van a legnagyobb esélye arra, hogy az önkormányzati választás után a helyére üljön. A várost húsz éve vezető politikus az ATV Jam című műsorában pénteken arról is beszélt, hogy a következő időszakban könyvet akar írni.

Demszky Gábor szerint a kérdés, a választás tétje inkább az, hogy a Fidesz meg tudja-e szerezni a Fővárosi Közgyűlésben az abszolút többséget, vagy sem.

Elmondta, úgy látja, Tarlós István utóbbi esetben is irányítani tudja majd a várost, mert hol a Jobbikkal, hol pedig az LMP-vel tud majd együtt szavazni, illetve kormányozni.

Ezzel utalt arra, hogy Tarlós István, Óbuda korábbi polgármestereként több ciklusban is kisebbségből, "a partnereket válogatva" tudta irányítani a III. kerületet.

Demszky Gábor úgy fogalmazott: Tarlós Istvánt "becsületes, alkalmas" polgármesternek tartja, akinek nagy tapasztalata van, és fővárosi politikusként is végigszolgálta az elmúlt négy évet.

Úgy vélte ugyanakkor, Tarlós István "nem egy építő polgármester", és már Óbuda vezetőjeként sem volt az élbolyban a kerületi fejlesztések versenyében. Hozzátette: ezért attól tart, hogy a főváros 15 éve tartó fejlesztési dinamikája megtorpan.

Demszky Gábor közölte: ha valamit üzenhet Tarlós Istvánnak, azt üzeni, hogy folytatni kell a fejlesztéseket akkor is, ha ezek nagyon sok konfliktussal és problémával járnak. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy a fejlesztéseken, a beruházásokon múlik a város gazdasági növekedése.

Arra a felvetésre, nem lehetett volna-e "racionalizálni" a főváros 23 kerületét a fejlesztések érdekében, azt mondta: jó irányba tartó lépésnek tartja a képviselők számának csökkenését, ám attól tart, hogy a kerületi lobbik meg fogják akadályozni a további reformot.

Demszky Gábor (aki alapítója volt az SZDSZ-nek, de pártjából nemrég kilépett) úgy vélte: ezt a kérdést az MDF az SZDSZ-szel együtt 1990-ben "elrontotta", és aki azóta változtatni akar a rendszeren, annak szembe kell mennie a kerületek szándékaival.

A főváros éléről húsz év után távozó politikus kérdésre kitért arra is, hogy a következő időszakban könyvet akar írni "Budapest Marathon" címmel. Mint fogalmazott, visszaemlékezésében a város húsz éves történetét írja meg a saját nézőpontjából.

Demszky Gábor elmondta, a könyv nem a pártpolitikáról, hanem a város ügyeiről fog szólni, ezért "elsősorban Budapest szerelmeseinek lesz érdekes" olvasmány.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk