eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Három és fél milliárd forintos korszerűsítés az Országos Mentőszolgálatnál - a nap hírösszefoglalója

Három és fél milliárd forint uniós és állami forrásból korszerűsíthetik az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási és segélyhívási rendszerét. Megkezdte a Magyar Olimpiai Bizottság a 700 millió forint plusztámogatás elosztását. Lengyelországban és Németországban halálos áldozata is van az áradásoknak

Három és fél milliárd forint uniós és állami forrásból korszerűsíthetik az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási és segélyhívási rendszerét. Erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára beszélt Budapesten, a Markó utcai mentőpalota fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Nyitrai Zsolt azt mondta: a fejlesztéssel korszerűbb, költségtakarékosabb, gyorsabb és egyszerűbb lehet a mentők munkája. Réthelyi Miklós, a tárca vezetője hangsúlyozta: az egészségügyi ellátás kulcsfontosságú része a mentőszolgálat. Az ünnepségen részt vett a köztársasági elnök is. Schmitt Pál arról beszélt, hogy a mentők munkája nonstop szolgálatot jelent.

Megkezdte a Magyar Olimpiai Bizottság a 700 millió forint költségvetési plusztámogatás elosztását. A pénzt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága utalta át. Előzőleg módosították a sportcélú támogatások felhasználásáról szóló rendeletet, hogy a MOB mielőbb kifizethesse a plusz forrást a szövetségeknek. A testület főtitkára - aki az elnöki teendőket is ellátja - az InfoRádióban azt mondta: azt a pénzt kapták vissza, amit az előző kormány elvett az olimpiára készülő sportágaktól. Molnár Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt 2 évben a korábbi összeg feléből kellett gazdálkodniuk. Szólt arról is, hogy legkésőbb hétfőn, valamennyi érintett szövetség megkapja a támogatást. Az összeget - amelyet elsősorban az olimpiai felkészülésre kell fordítani - az elmúlt 4 év nemzetközi eredményeinek figyelembe vételével határozták meg. A legsikeresebb sportágak közül a kajak-kenu kapja a legtöbbet: 105 millió forintot.

Kiemelt feladatának tekinti a kormány a Magyar Honvédség, ezen belül a légierő megerősítését. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a kecskeméti repülőnapon arról beszélt, hogy nincs jó állapotban a magyar haderő az elmúlt évek - mint fogalmazott - irányt tévesztett politikájának köszönhetően. Simicskó István azt mondta, hogy a katonáknak kiszámítható életpályát kell kínálni. Úgy vélte: fel kell építeni a tartalékos állományt, amely jelenleg csak 17 katonából áll. A tárca parlamenti államtitkára szerint a honvédség népszerűsítésében fontos szerepet játszhat a toborzás, valamint a repülőnaphoz hasonló, látványos rendezvények. A Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap Európa 5 legnagyobb repülőbemutatóinak egyike, amelyen több mint 20 ország vesz részt.

Az országgyűlési választáshoz hasonlóan az önkormányzati voksolás előtt is megnyitja nyilvános kampányszámláját az LMP. Erről a párt szarvasi, X. kongresszusa döntött. Datki Szabolcs országos kampányigazgató elmondta: kérdőíves felmérésük szerint a párt legalább 5 ezer aktivistát és szimpatizánst tudhat maga mögött, akik segítik majd jelöltjeiket az ajánlószelvények gyűjtésében.

Az eddiginél hatékonyabb világörökségi törvény megalkotását sürgeti Terézváros önkormányzata. A helyhatóság azt javasolja, hogy ha a magántulajdonos nem újít fel egy védett épületet, akkor az állam sajátítsa ki az ingatlant. A közleményben emlékeztettek arra, hogy a közelmúltban civil kezdeményezés indult a világörökségi Andrássy út egyik meghatározó épülete, a Balettintézetnek otthont adó Drechsler-palota megóvásáért és méltó helyreállításáért. A terézvárosi önkormányzat szerint az épület 11 évvel ezelőtti eladása óta semmit nem tettek a tulajdonosok még az állagmegóvásért sem.

Bombariadó miatt megbénult Debrecen tömegközlekedése: a városban 77 járművet, villamost, trolibuszt és autóbuszt kell átvizsgálni. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság titkárságvezetőjének tájékoztatása szerint az esti órákban ismeretlen férfi betelefonált a Debreceni Közlekedési Zrt. forgalomirányítójának, hogy a DKV járatain bombát helyezett el. Göttlinger József rendőr alezredes hozzátette: a járműveket folyamatosan ellenőrzik. A rendőrség ismeretlen tettes ellen közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el vizsgálatot.

Miskolcon közveszély okozás bűntette miatt nyomoz a rendőrség a tavaszi töltésátvágás miatt. A borsodi megyeszékhely diósgyőri városrészében a májusi esőzések idején valaki átvágta a vasúti töltést, emiatt óriási mennyiségű víz zúdult a bérházak közé. Az ár garázsokat, pincéket, lépcsőházakat öntött el, és kocsikat lepett el. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrség nagy kárt okozó rongálás miatt indított vizsgálatot, de a szakértői vélemények alapján már közveszély okozás miatt nyomoznak.

Oroszországban már 52 halálos áldozata van az erdő- és tőzegtüzeknek. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: Moszkvában továbbra is jelentősen meghaladja a megengedett értéket a levegő szennyezettsége. Az orosz főváros mindhárom repülőtere a füst sűrűségétől függően, továbbra is csak részlegesen működik. Országszerte 577 erdő- és tőzegtűz égett 193 ezer hektáron. A moszkvai tűz oltásához Lengyelország is küld segítséget.

Németországban és Lengyelországban halálos áldozatokat követelt az árvíz. Szászországban a sok csapadék miatt árhullám indult el több folyón és egy bajorországi tó is kiöntött. A görlitzi járásban katasztrófariadót rendeltek el. Neukirchenben három idős ember fulladt meg, amikor pincéjüket olyan hirtelen elöntötte a víz, hogy már nem tudtak kimenekülni. Lengyelországban egy ember meghalt, valamint házakat és hidakat sodort el az ár a heves esőzések és viharok következtében. Az alsó-sziléziai Bogatyinában a katonák és tűzoltók csónakokon, illetve helikoptereken mentik az embereket a háztetőkről. Csehországban számos ház lakhatatlanná vált az árvíz miatt. Több helyen szünetel a vasúti közlekedés is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×