eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miért nem jó az Alstom metrókocsija?

Ha felbontják az Alstommal a szerződést, újabb egy évvel csúszhat a 4-es metró átadása. Múlt pénteken ugyanis a Nemzeti Közlekedési Hatóság elutasította a francia Alstom metrókocsijainak típusengedélyét. A cég fellebbezhet a döntés ellen, Demszky Gábor főpolgármester szerint még hat hónapnyi idő van tárgyalni.

A fékrendszer hibás, nem szabályszerű a vezetőfülke kialakítása, a műszerszekrényt illetéktelenek is könnyen kinyithatják, nincsenek meg a biztonságtechnikai dokumentációk, meghibásodás vagy katasztrófa esetén nehezen nyithatók a kocsik ajtaja - többek között ezért nem adta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság az Alstomnak a típusengedélyt, tette közzé az Index.hu. A fővárossal kötött szerződés szerint a francia cég tervezi, gyártja és szállítja a 2-es, illetve a 4-es metróvonal szerelvényeit.

A 2-es vonalra 22, egyenként 5, a most épülő 4-es metróra pedig 15, egyenként 4 kocsiból álló szerelvényt kellene gyártania az Alstomnak, összesen 65 milliárd forintért. A BKV a cégnek már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhet.

Az Alstom - a végleges típusengedély nélkül, saját felelősségére - legyártotta a 2-es metró vonalára mind a 22 szerelvényt. Ha a Fővárosi Önkormányzat felbontja a szerződést, új közbeszerzési eljárást írhatnak ki a 2-es és 4-es metró szerelvényeire, így akár újabb egy évvel is tolódhat a 4-es metró 2013-ra tervezett átadása.

Demszky: Rossz úton járt az Alstom

Fontos kérdés, hogy az Alstom él-e fellebbezési jogával - mondta a főpolgármester. Demszky Gábor hozzátette: a főváros területfejlesztési és gazdasági bizottsága augusztus 16-án tárgyal az ügyről - azt követően, hogy kiderül, az Alstom fellebbez-e -, és várhatóan az augusztus 26-ai rendes közgyűlés naprendjére kerülhet egy, a megoldást szolgáló előterjesztés.

A 4-es metró szerelvényeinek szállításával kapcsolatban még több hónap áll rendelkezésre, hogy elkerülje a főváros az európai uniós pénzek visszafizetésének veszélyét - tette hozzá a főpolgármester. Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a főváros a pénzénél marad, a már kifizetett részleteket ugyanis bankok garantálták, így ez nem vitaalap, azt a bankok fizetik meg. Ugyanez vonatkozik arra a 15 millió euróra is, ami a jólteljesítési garancia volt a szerződés szerint.

Demszky Gábor szerint az Alstom rossz úton járt akkor, amikor nem vette komolyan azt, hogy vagy derogációt - mentességet - kér a magyar szabványok alól, vagy a magyar szabványoknak megfelelően gyártja le a metrószerelvények fékrendszerét. Hozzátette: több országában kért erre derogációt a francia gyártó, az más kérdés, hogy elavultak-e a szabványaink, azok mikor, milyen termékre készültek - fűzte hozzá az orosz metrószerelvényekre utalva a főpolgármester.

Az Alstom metrókocsijai közlekedésbiztonsági szempontból megfelelőek - válaszolta újságírói kérdésre Demszky Gábor. Ezt a főpolgármester szerint a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői által készített tanulmány és az is igazolja, hogy számos városban futnak ilyen metrószerelvények.

Nem elég a hat hónap?

Az Alstom még vizsgálja, hogy fellebbez-e a hatóság döntése ellen. A Fővárosi Önkormányzat összehívja az illetékes bizottságokat, a BKV pedig azt vizsgálja, milyen következményei lennének a szerződés felbontásának.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője szerint a szerződésben foglaltak alapján jelenleg fennáll a szerződés felbontásának minden feltétele. A Demszky Gábor főpolgármester által mondott hat hónap idő nem a város érdekeit szolgálja, és ennyi idő alatt ennyi problémát nem lehet orvosolni - tette hozzá.

Az Index.hu azt írta, ha az új szerelvények nem jönnek, akkor a jelenlegi, 2-es metrón közlekedő orosz kocsikon egy 3,2 milliárdba kerülő átfogó karbantartást kell elvégezni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×