eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A minisztérium dönti el, hány diákot vehet fel egy-egy egyetem - lapszemle

Jövőre már nem a hallgatók jelentkezése, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dönti majd el, mely felsőfokú intézménybe hány támogatott hallgató kerül - írja a Népszabadság.

A tárca felsőoktatási helyettes államtitkára a lapnak azt mondta: egyes népszerűbb intézmények túlzsúfoltak, és ez a minőség rovására megy, míg másutt a létszámhiány akadályozza a garantált minőséget. Így ha egy hallgatót jövőre egy népszerű fővárosi intézménybe hely hiányában nem vesznek föl, akkor fölajánlják neki a tanulás lehetőségét valamelyik vidéki intézményben. Ezt persze nem kötelező elfogadniuk, kényszeríteni senkit sem fogunk - mondta a helyettes államtitkár.

A Magyar Nemzet információi szerint megőrzi függetlenségét a rendészeti panasztestület. Az új elnök a lapnak azt mondta: soha nem tapasztalt a döntések befolyásolására irányuló kezdeményezést semmilyen politikai irányból. Szerinte a július 1-jével távozó korábbi elnök nyilatkozatai is közrejátszanak abban, hogy a függetlenségi kérdés szóba került. Juhász Imre elmondta, elnökként kezdeményezi a panasztestület megerősítését. Szeretnék elérni, hogy törvénymódosítás eredményeként bővüljön a hatáskörük, egyebek mellett hatékony lenne, ha hivatalból is indíthatnának eljárásokat.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy az idén a Max Mara üzletének megnyitása lesz a legjelentősebb esemény az Andrássy úton, aztán jövő tavaszig aligha jelenik meg újabb nagynevű márka. Az Andrássy útnak az a legnagyobb vonzereje, hogy lassan csökkenek a bérleti díjak, de még ez sem képes újabb luxusmárkákat hozni. A magyar kiskereskedelem éppen mélyponton van, a luxuscégek nem itt terveznek expanziót. Emiatt az Andrássy út siralmas képet fest, a luxusboltok között hatalmas foghíjak tátongnak.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a nyugati gazdaságok után nálunk is erősödés figyelhető meg. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó 0,25 százalékkal haladta meg szezonálisan kiigazítva az előző havi szintet. Ezúttal a belső tényezők is hozzásegítették a gazdaságot a bővüléshez, a külső kereslet indikátorai ugyanakkor megtorpantak. A növekedés azonban még igen törékeny, az amúgy sem túl gyors ütem lefékeződhet, ha belekezdenek a nyugati kormányok a keresletszűkítő megszorításba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×