eur:
385.28
usd:
354.75
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Sakkoznak a választókerületekkel - lapszemle

Az Országos Választási Bizottsághoz fordult jogorvoslatért Miskolc jegyzője, mert szerinte a megyei területi választási iroda vezetője törvénybe ütköző módon döntött az egyéni választókerületek kijelöléséről - írja a Népszabadság.

A parlament nemrégiben módosította az önkormányzati választási törvényt a testületek létszámának csökkentése érdekében, s ezért új választókerületeket és szavazóköröket kell kijelölni. Ennek eleget téve Miskolc jegyzője az eddigi 26 egyéni választókerület helyett 20 kijelöléséről döntött. A megyei főjegyző felülbírálta ezt azzal a hivatkozással, hogy a választókerületek lakosságszáma nem arányos, s ezért új választókerületeket és szavazóköröket jelölt ki. Miskolc vezetése szerint viszont ez aránytalan, és a Fidesznek kedvez.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága elindította a korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságát vezető Borovszky Tímea munkaviszonyának megszüntetését - olvasható a szervezet közleményében. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, még minisztériumi alkalmazásban áll a vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Borovszky Tímea. Az államtitkárság nem kívánja foglalkoztatni a korábbi főosztályvezetőt - teszik hozzá.

Lehet jövője a híreket rajzfilmek formájában feldolgozó műfajnak. A mainstream média még az ötlettől is undorodik, de a nézők imádják - írja az Index. Senki sem tudja pontosan, hogyan halt meg Michael Jackson. Mint ahogy azt sem, mi történt Tiger Woods és a felesége között. Erre a felismerésre alapozta vállalkozását Jimmy Lai, a Next Media Animation nevű tajvani cég tulajdonosa, aki két és fél éves munkával, 30 millió dolláros befektetéssel létrehozta azt a céget, amely az összes égető bulvárkérdésre választ ad - rajzfilm formájában. A cég emberei a rendelkezésükre álló információk alapján megírják az események forgatókönyvét (amit nem tudnak, azt kitalálják), majd rövid, általában 20-30 másodperces videók formájában feldolgozzák őket. A bulváranimáció hatalmas siker, egyes ázsiai piacokon 30-40 százalékkal is megdobja a hírszájtok és televíziós csatornák nézettségét.

Minden eddiginél nagyobb feladatot és felelősséget kapott a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. június 17-én hivatalba lépett új vezetése - olvasgató a Világgazdaságban. A bank a vagyontörvény módosításának köszönhetően 44 állami tulajdonú vállalat felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat, közülük 42 a közvetlen, 2 a közvetett irányítása alatt áll. A 44 cég közül 42-nél nem egészen egy hónap leforgása alatt menedzsmentcserét hajtottak végre. Ezt egyébként - egyes sajtóorgánumok által "MFB-kommandónak" nevezett csoportok segítségével - úgy hajtották végre, hogy "megszállták" az épületeket, a munkatársaknak megtiltották az érintkezést a külvilággal, a vezetőket azonnal felfüggesztették, illetve kinevezték az újakat, akik nyomban munkába is álltak. Nem egy cégnél a titkárnő értesítette telefonon az éppen szabadságon lévő főnökét arról, hogy elbocsátották, s jöjjön be összepakolni.

Komoly árualap-gyengülésre számítanak a baracktermelők, így idén a magyar gyümölcs belépő ára 80-96 százalékkal magasabb a tavalyinál - írja a Napi Gazdaság. Még az import sem képes leszorítani az árakat, bár a külföldi termék alacsonyan lépett be a piacra, de a méretproblémák és az áruhiány miatt viszonylag gyorsan a korábbi évek átlaga fölé került az ára. AZ olasz gyümölcs sem pénztárcabarát. Kérdés, mi lesz később: a feldolgozók jelezték, hogy a csökkenő gyümölcsléfogyasztás miatt a tavalyi mennyiség felét vennék át.

A Portfolio.hu szerint a világ négy talán legnagyobb olajtársasága állt össze annak érdekében, hogy visszaállítsa a bizalmat a mélytengeri fúrásokkal kapcsolatban. A négy olajvállalat összesen 1 milliárd dollárt kíván költeni egy új cég, a Marine Well Containment Company létrehozására, amely tengeri robotok, és egy olyan kármentési flotta "hadrendbe" állítására törekszik, amely 24 órán belül mozgósítható. Olyan eszközparkot terveznek kialakítani, amely egy napon belül mozgósítható, és akár 3,000 méteres mélységben is képes kezelni az olajszivárgásból eredő problémákat.
Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×