eur:
385.29
usd:
354.42
bux:
68343.99
2024. május 21. kedd Konstantin

Ezzel a 18 törvénnyel vonult pihenőre az Országgyűlés

Bankadó, végkielégítés-adó, meghosszabbított kilakoltatási moratórium, Nemzeti Földalap és új médiahatóság - csak néhány az utolsó parlamenti ülésnapon elfogadott törvények közül.

Az Országgyűlés 18 törvényt fogadott el a nyári szünet előtti utolsó ülésén, ezek javarészt a miniszterelnök június elején bejelentett gazdasági akciótervéhez kapcsolódnak. Az egyik legtöbb vitát a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag váltotta ki, amely bevezeti egyebek mellett a bankadót, 98 százalékos adót vet ki a végkielégítések 2 millió forint fölötti részére, 2 millió forintban maximálja a közszférában a béreket, megszüntet 10 kisadót és bevezeti az adórendszeren kívüli foglalkoztatás intézményét.

Elfogadta a parlament a médiacsomag legtöbbet vitatott elemét. A jogszabály összevonja a hírközlési és a médiahatóságot, és mostantól egy alapítvány lesz a tulajdonosa mind a négy közmédiumnak. A törvény nem rendelkezik a helyreigazítás sokat vitatott szabályaival, ezt az ősszel elfogadandó médiaalkotmány tartalmazza majd.

A kormány javaslatára meghosszabbítja a parlament a kilakoltatási moratóriumot április 15-ig.

Komplett közbiztonsági csomagot is elfogadtak a képviselők: a törvény szigorítja az elzárások szabályait, és kimondja, hogy a megélhetési szabálysértések esetében nem lehet pénzbüntetést kiszabni, elzárásra kell ítélni az elkövetőt.

Egy másik törvény átláthatóbbá teszi a közbeszerzési eljárásokat. Feláll a Nemzeti Földalap, amely a zsebszerződések megszüntetése érdekében egységesebb és ellenőrzöttebb földvagyon-gazdálkodást vezet be, a szociális és egészségügyi salátatörvény pedig egyebek mellett megszünteti az Egészségbiztosítási Felügyeletet.

A Biszku Béláról készült dokumentumfilm adta az ötletet ahhoz az országgyűlési határozathoz, amely nagyobb szabadságot biztosítana a történelmi dokumentumfilmeseknek. Eszerint a történelmi dokumentumok közzétételét nem lehetne minden esetben visszautasítani személyiségi jogokra hivatkozva.

Alkotmányban rögzítette a parlament, hogy a rendvédelmi szervezetek dolgozói nem léphetnek politikai pályára, és törvény rendelkezik immár arról, hogy a nemzetvédelmi egyetemi hallgatókat szükség esetén ki lehet vezényelni katasztrófavédelmi munkákra.

Elfogadta az országgyűlés azt a törvényt is, amely a volt köztársasági elnököknek biztosít gépkocsihasználatot és kétfős titkárságot. Emellett a költségvetésből jár nekik százmilliós nagyságrendű forrás arra, hogy az elnöki periódusuk lejárta után is végezhessenek közéleti tevékenységet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×