eur:
385.55
usd:
355.18
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Orbán Viktor: jelentős döntéseket hozott meg az elmúlt 56 napban a kormány

A miniszterelnök szerint jelentős döntéseket hozott meg az elmúlt 56 napban a kormány; az ellenzék bírálta a kabinet eddigi munkáját. Házelnökké választotta az Országgyűlés Kövér Lászlót. Új szupernóvát fedezett fel magyar csillagászok 12 fős csoportja.

A kormány a nemzeti érdekek figyelembe vételével folytatja tárgyalásait a nemzetközi szervezetekkel - közölte a miniszterelnök az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában. Orbán Viktor azt mondta: a 2008-ban felvett hitel egy rossz gazdaságpolitika eredménye. Megerősítette: teljesítik az eddig vállalt feltételeket, és tartani fogják az idei, GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycélt. Orbán Viktor szerint mindenekelőtt az Európai Unióval kell megállapodni. A kormányfő igazságosnak nevezte a bankadót. Orbán Viktor hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy az a szektor, amelytől a válság elindult, ne vegye ki részét a terhek viseléséből. A politikus a kormány elmúlt 56 napját értékelve azt mondta: a legnagyobb eredmény, hogy a józan ész túllépett az ideológiai vitákon és megszületett a nemzeti centrum. Az MSZP szerint dilettantizmus, szegényellenes politika és Magyarország lejáratása jellemezte a kormány elmúlt 56 napját. A Jobbik úgy véli: a kabinet nem nemzeti együttműködést valósít meg, és bírálta a kormány eddigi munkáját az LMP is.

Házelnökké választotta az Országgyűlés Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét. A politikus a titkos szavazáson 304 igen és 50 nem szavazatot kapott. Kövér László a köztársasági elnökké választott Schmitt Pált váltja a poszton augusztus 6-i hatállyal. Az Alkotmánybíróság tagjának a két fideszes jelölte: Bihari Mihályt, a testület korábbi elnökét és Stumpf Istvánt, az előző Orbán-kormány kancelláriaminiszterét választották meg.

Egyebek mellett korlátozza a közszférában kifizethető jövedelmeket, két ütemben különadó fizetésére kötelezi a pénzügyi szférát és megszünteti a devizaalapú jelzáloghitelezést az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás. A parlament 301 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodással hozta meg a döntést.

Aláírták a magyar-horvát határon átvezető földgázvezetékek építéséről és üzemeltetéséről szóló együttműködési megállapodást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a dokumentumot Fellegi Tamás, a tárca vezetője és Djuro Popijac horvát gazdasági, munkaügyi és vállalkozásügyi miniszter látta el kézjegyével. Előzőleg Jadranka Kosor horvát miniszterelnök - Orbán Viktor kormányfővel folytatott megbeszélése után - azt mondta: országa erős tagja kíván lenni az uniónak.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak a pénzügyi függetlenség megteremtésére van szüksége stratégiája megvalósításához. Matolcsy György a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén azt mondta: az országnak az államadósság GDP-hez mért szintjét a jelenlegi 80 százalékról 70, majd 60 százalék alá kell csökkenteni.

Felmentette tisztségéből Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét a nemzeti erőforrás miniszter - közölte a tárca. A tájékoztatás szerint Réthelyi Miklós az elnöki teendők ellátásával egyelőre Tamási Juditot bízta meg; a régész-történész 1985 óta dolgozik a hivatalnál.

67 millió euró beruházással gyógyszercsomagoló üzemet és laboratóriumot hoz létre a Komáromi Ipari Parkban az amerikai Mylan generikus gyógyszergyártó. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkára azt mondta: a beruházással csaknem 400 új munkahely jön létre.

Fokozott készültségben lesz a hétvégén a balatoni vízirendészet, mert szombat hajnalban hidegfront érkezik erős, néhol viharos széllel. Kovács Zsanett, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szóvivője elmondta: arra kérik a Balatonnál nyaralókat, hogy fokozottan figyeljenek a viharjelzésre, és tartsák be a szabályokat. A rossz idő miatt a Balaton-átúszást sem tartják meg.

A Pest megyei erdőkben is tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A rendelkezés szerint még a kijelölt tűzrakó-helyeken is tilos tüzet gyújtani az erdőkben és AZOK 200 méteres körzetében.

Új szupernóvát fedezett fel magyar csillagászok 12 fős csoportja. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható beszámoló szerint a felvétel a Bajai Csillagvizsgáló 2005-ben üzembe helyezett, 50 cm átmérőjű automata távcsövével készült július 7-én. A bajai asztrofizikai robottávcső előre meghatározott program alapján rendszeresen fotózza az égbolt galaxisokban gazdag területeit.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×