INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kevesen szavaztak igazolással vasárnap

Infostart / InfoRádió
Az alacsonyabb részvételi hajlandóság és a jóval kevesebb igazolással szavazó választó eredményezhette azt, hogy az országgyűlési választás második fordulójában nem alakultak ki az elsőhöz hasonló sorok, és 19 órakor valamennyi szavazókör le tudta zárni a voksolást.

Míg április 11-én valamivel több mint 5 millió választópolgár járult az urnák elé, tegnap a 2,5 millió választásra jogosult csupán 46 százaléka, azaz nagyjából 1,1 millió fő.

Lényegesen kevesebben voltak a szavazás napján a névjegyzékbe igazolás alapján felvettek is. Két hete ez a szám meghaladta a 49 ezer főt, tegnap azonban csak 7397-en szavaztak igazolással. A második fordulóra egyébként több mint 18 ezer igazolást adtak ki az átjelentkező választóknak.

Ebben szerepet játszhatott az az idén először alkalmazott módosítás is, miszerint a második fordulóban csak akkor szavazhat valaki, ha az első forduló nem volt eredménye abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna, vagyis ott is második fordulóra került sor. Amennyiben ott az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, hiába van a választónak érvényes igazolása, nem szavazhat a második fordulóban. És vélhetően nem volt mellékes az sem, hogy április 11-én - hiába tart elvileg 19 óráig a szavazás - az utolsó voksoló a XI. kerületben hajnali negyed 2-kor adta le szavazatát.

A XI. kerületben szombaton nem is szavazhattak igazolással, ugyanis abban a szavazókörben, amely erre volt kijelölve - és ahol két hete 1605 átjelentkező adta le a voksát - érvényes és eredményes volt az első forduló.

Az Országos Választási Iroda előzetesen azt a tájékoztatást adta ki, hogy a III., a IV., a VI., a X. és a XIII. kerület, illetve Miskolc lehet a problémás körzet az igazolással szavazás szempontjából. Óbudán tegnap 500 igazolással szavazót vettek fel a névjegyzékbe, két hete ez a szám 926 volt. A többi kerületben is gyakorlatilag megfeleződött az átjelentkezők száma. A IV. kerületben a 811 átjelentkezőhöz képest 322-en; a VI. kerületben a 622-höz képest 301-en szavaztak igazolással, a X. kerületben pedig - ahonnan a legkésőbb érkezett be az információ a Választási Központba arról, hogy elindítható-e a tájékoztatási rendszer - a 701 átjelentkezőhöz képest csupán 308 igazolással szavazót vettek fel tegnap a névjegyzékbe.

Viszonylag magas számban szavaztak az átjelentkezők vasárnap és két hete is a XIII. kerületben, ahol a szocialista Szanyi Tibor és a Fidesz-KDNP jelöltje, Szalay Péter között dúl a harc. Itt az első fordulóban 1431-en szavaztak igazolással, vasárnap ez a szám 799-re csökkent. A két jelentkező között azonban mindössze 124 szavazatnyi a különbség, ezért itt még fontos lehet a külképviseletekről beérkező szavazatok összeszámlálása. A szavazatoknak legkésőbb csütörtök éjfélig kell beérkezniük az Országos Választási Központba.


A címlapról ajánljuk