eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyelőre nyitva maradhat a magyar légtér

Továbbra is érkezik hamuval szennyezett levegő Magyarország fölé, ám várhatóan nem kell újabb légtérzárat elrendelni a magyar légtérben. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint a hamufelhő nem jelent egészségügyi kockázatot.

A nap folyamán várhatóan a gyors légkörmozgásnak köszönhetően távozik Magyarország légteréből az izlandi vulkánból származó hamufelhő maradéka - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa. A szakértő hozzátette: mivel az Eyjafjalla gleccser alatt fekvő tűzhányó újabb kitörései nem olyan intenzívek, mint a korábbiak, a szennyező anyag így nem képes ötezer méter magasságba jutni.

Az ország területét csütörtökön várhatóan újabb hamufelhő éri el, ez azonban nem lesz olyan sűrű, hogy zavarná a légi közlekedést. A légteret így a következő napokban valószínűleg nem kell majd lezárni - magyarázta Bozó János.

Erről beszélt Fehér Imre, a Hungarocontroll Magyar Légiforgalmi Szolgálat kommunikációs vezetője is. Mint mondta, számos tesztrepülést folytattak Európa szennyezettebb területei fölött, így már különbséget tudnak tenni a sűrű, és kevésbé sűrűbb hamufelhő között. Ahol a szennyezés nem jelentős, ott beindulhat, a hét végére pedig akár helyre is állhat a légi közlekedés.

Nem veszélyes

Ferenczi Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőkörnyezet-elemző osztályának vezetője arról beszélt: nincs arra adatuk és bizonyítékuk, hogy a légkörbe került hamu miatt megnőtt volna a talaj közelében Magyarországon, de továbbra is vizsgálják, hogy milyen mennyiségű szennyező anyag érkezett a területre.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese elmondta: a hamufelhő semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, csak a vulkánkitörés közvetlen közelében lehet komolyabb egészségi következményekre számítani.

A szakértő arról is beszélt, hogy Magyarországon csak a megnövekedett pollenkoncentráció miatt súlyosbodhatnak az asztmás és allergiás betegek tünetei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×