INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A kormány meghosszabbította Gyurcsány Ferenc személyes védelmét

InfoRádió / MTI
A kormány a rendészetért felelős miniszter kezdeményezésére szerdán június 1-ig meghosszabbította Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök személyes védelmét.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az idén áprilisban egy éve lemondott Gyurcsány Ferenc "magánhadseregként" használja fel a Köztársasági Õrezredet Szemlőhegy utcai villájának védelme érdekében, miközben ezt már semmilyen jogszabály sem teszi szükségessé.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében hangsúlyozza: a Köztársasági Õrezred szakmai szempontok alapján további veszélyeztetettséget jelzett és javasolta az ideiglenes védelem elrendelését az egyéves "utóbiztosítás" áprilisi lejártakor.

A tárca az MTI kérdése ellenére nem közölte, hogy mekkora költségvetési ráfordítással jár a volt kormányfő védelmének meghosszabbítása.

Gálik Viktória, a Köztársasági Õrezred szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a leköszönő miniszterelnököket mandátumuk lejárta után egy évig illeti meg az őrezred "utóbiztosítása", ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjárművet és hivatásos sofőrt vehet igénybe.

A védett személyekről szóló kormányrendelet szerint a védelem egyebek mellett kiterjed az érintettek életének, testi épségének megóvására, valamint munkahelyük, lakásuk őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben pedig közlekedési útvonalukra, illetve a hivatalos programjaik helyszíneire is.

A köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is; míg a védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A szóban forgó rendelet kimondja továbbá, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

A címlapról ajánljuk