eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormány meghosszabbította Gyurcsány Ferenc személyes védelmét

A kormány a rendészetért felelős miniszter kezdeményezésére szerdán június 1-ig meghosszabbította Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök személyes védelmét.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az idén áprilisban egy éve lemondott Gyurcsány Ferenc "magánhadseregként" használja fel a Köztársasági Õrezredet Szemlőhegy utcai villájának védelme érdekében, miközben ezt már semmilyen jogszabály sem teszi szükségessé.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében hangsúlyozza: a Köztársasági Õrezred szakmai szempontok alapján további veszélyeztetettséget jelzett és javasolta az ideiglenes védelem elrendelését az egyéves "utóbiztosítás" áprilisi lejártakor.

A tárca az MTI kérdése ellenére nem közölte, hogy mekkora költségvetési ráfordítással jár a volt kormányfő védelmének meghosszabbítása.

Gálik Viktória, a Köztársasági Õrezred szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a leköszönő miniszterelnököket mandátumuk lejárta után egy évig illeti meg az őrezred "utóbiztosítása", ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjárművet és hivatásos sofőrt vehet igénybe.

A védett személyekről szóló kormányrendelet szerint a védelem egyebek mellett kiterjed az érintettek életének, testi épségének megóvására, valamint munkahelyük, lakásuk őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben pedig közlekedési útvonalukra, illetve a hivatalos programjaik helyszíneire is.

A köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is; míg a védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A szóban forgó rendelet kimondja továbbá, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×