eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hazai termőterületek 20 százaléka már nincs magyar tulajdonban?

Bár a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmát leghamarabb jövőre oldja fel az Európai Bizottság, a becslések szerint a hazai termőterületek 20 százaléka már nincs magyar tulajdonban - írta a Magyar Nemzet.

A lap nyugat-magyarországi gazdálkodókra, agrárszakemberekre és jogászokra hivatkozva arról számol be, hogy a külföldiek korábban - amíg ezt a jogszabály lehetővé tette - társaságokon keresztül vásároltak termőföldet Magyarországon, a hosszú távú bérleti szerződéseket pedig ma sem tiltja jogszabály.

Ugyanakkor gyakori az ajándékozásnak feltüntetett eladás, amikor a megajándékozott társtulajdonos lesz, és így elővásárlási jogot szerez. A magyar termőföld iránti érdeklődést főként a nyomott árak okozzák. Magyarországon átlagosan 2.500 euróba kerül egy hektár föld, míg Németországban 12.000, Hollandiában pedig 24.000 euróba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×