eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma

Schmidt Mária: Közérdek az Emlékpontok-program

Elindult az Emlékpontok-program, amelynek során diákok történelmi tanúkkal - többek között szüleikkel, nagyszüleikkel, dédszüleikkel - interjúkat készítenek jól előkészített módszertan alapján a második világháború utáni időszakról. Schmidt Mária, projektgazda, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: ha a fiatalok nem ismerik meg a szabadsághiányos időket, akkor később nem fogják tudni értékelni a demokráciát.

A kormány 2007 novemberében kiemelt projektté nyilvánította az Emlékpontok-programot, majd tavaly decemberben indult a tényleges munka, melynek eredményeként megkezdődhet a résztvevő középiskolai tanárok képzése, módszertani felkészítése, egy erre a célra készült tanári kézikönyv alapján - közölte az InfoRádióval Schmidt Mária projektgazda.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte: a diákokkal végeztetett interjúkkal a közös történelem, a múlt lenyomatát szeretnék megőrizni. Közérdeknek nevezte, hogy legyen párbeszéd a társadalmi generációk között, erősödjön a kohézió, a fiatalok megismerjék a múltat, idősebbek elmondják emlékeiket, és átadják a bölcsességet a XX. századról.

A fiatal generációknak hiányos a tudása a XX. századról, mert a történelemtanítás mostohán kezeli ezt a témát, a gimnáziumokban az érettségire készülés háttérbe szorítja az erre a korszakra vonatkozó ismeretek átadását - vélekedett. Schmidt Mária hozzátette: ha a fiatalok nem ismerik meg a szabadsághiányos időket, akkor később nem fogják tudni értékelni a demokráciát, és az ismeretek hiánya a szélsőségek felé sodorja majd őket.

A projektgazda közölte, a program első része 2-3 évig tarthat, és akkora elkészülhetnek azok az anyagok, amiket az oktatásban fel lehet használni. Terveik között említette, hogy digitalizált videointerjúkat, oktatási segédanyagokat és nagy tudástárat szeretnének létrehozni, amit a jövendő kutatók is használhatnak majd.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×