INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bioterápiával eredményesen kezelhető a pikkelysömör

Infostart / InfoRádió
Nem fertőző betegség a pikkelysömör, és a tünetek jól kezelhetők. Erre hívták fel a figyelmet a szakemberek. Magyarországon a lakosság két százalékát érinti a főként genetikai hajlam miatt kialakuló betegség. A legújabb biológiai terápiák még a tablettás gyógymódoknál is eredményesebbek lehetnek.

A pikkelysömör genetikai hajlam alapján kódolt kór. Bármely életkorban megjelenhet, és számos kiváltó oka lehet. Ilyen például a fejbőr túlzott zsírossága, belszervi gyulladásos folyamatok, és a stressz is előidézheti - mondta el az InfoRádiónak Wikonkal Norbert bőrgyógyász, egyetemi docens.

Valóban gyógyíthatatlan betegség, de hiba lenne csupán a tüneti kezelés lehetőségéről beszélni - fejtette ki a szakember. Hozzátette: az immun- és hámsejtek hibás működéséért felelős géneket meggyógyítani ugyan nem lehet, de a tünetmentesítés nem elfedése a látható jeleknek, hanem ennek a kóros működésnek a rendbe tétele

A kialakult betegséget hagyományos kenőcs-terápiával már nem lehet kezelni, ha a bőrnek több, mint tíz százalékán jelentkeznek a tünetek. Ilyenkor alkalmazható a fény- vagy színterápia, de ezek száma is korlátozott. A legújabb, biológiai kezelések viszont még a tablettás megoldásoknál is eredményesebbek lehetnek - fűzte hozzá a szakember.

A betegség kialakulásáról Wikonkal Norbert azt mondta. ha valakinek az egyik szülője szenvedett pikkelysömörben, akkor tíz, ha mindkettő, akkor csaknem negyven százalék az esélye annak, hogy a kór megjelenik nála is.

Azonban ha sikerül egészséges élete élni, és idejében orvosolni a fertőzéseket, akkor elérhető, hogy ne okozzon komolyabb gondokat a pikkelysömör - szögezte le a bőrgyógyász.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk