eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bioterápiával eredményesen kezelhető a pikkelysömör

Nem fertőző betegség a pikkelysömör, és a tünetek jól kezelhetők. Erre hívták fel a figyelmet a szakemberek. Magyarországon a lakosság két százalékát érinti a főként genetikai hajlam miatt kialakuló betegség. A legújabb biológiai terápiák még a tablettás gyógymódoknál is eredményesebbek lehetnek.

A pikkelysömör genetikai hajlam alapján kódolt kór. Bármely életkorban megjelenhet, és számos kiváltó oka lehet. Ilyen például a fejbőr túlzott zsírossága, belszervi gyulladásos folyamatok, és a stressz is előidézheti - mondta el az InfoRádiónak Wikonkal Norbert bőrgyógyász, egyetemi docens.

Valóban gyógyíthatatlan betegség, de hiba lenne csupán a tüneti kezelés lehetőségéről beszélni - fejtette ki a szakember. Hozzátette: az immun- és hámsejtek hibás működéséért felelős géneket meggyógyítani ugyan nem lehet, de a tünetmentesítés nem elfedése a látható jeleknek, hanem ennek a kóros működésnek a rendbe tétele

A kialakult betegséget hagyományos kenőcs-terápiával már nem lehet kezelni, ha a bőrnek több, mint tíz százalékán jelentkeznek a tünetek. Ilyenkor alkalmazható a fény- vagy színterápia, de ezek száma is korlátozott. A legújabb, biológiai kezelések viszont még a tablettás megoldásoknál is eredményesebbek lehetnek - fűzte hozzá a szakember.

A betegség kialakulásáról Wikonkal Norbert azt mondta. ha valakinek az egyik szülője szenvedett pikkelysömörben, akkor tíz, ha mindkettő, akkor csaknem negyven százalék az esélye annak, hogy a kór megjelenik nála is.

Azonban ha sikerül egészséges élete élni, és idejében orvosolni a fertőzéseket, akkor elérhető, hogy ne okozzon komolyabb gondokat a pikkelysömör - szögezte le a bőrgyógyász.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×