eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem óvja meg az MSZP az első forduló eredményét

Az MSZP a keddi határidőig nem élt kifogással az első választási forduló választókerületi eredményei miatt. Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: ekkora részvétel és ilyen nagy arányú Fidesz-győzelem mellett abszurd lenne választási csalás miatt megóvni az eredményeket és ezért ezt nem is tették meg.

Nem mi vagyunk azok, akik "újraszámolást" kiabálunk, valahányszor alulmaradunk egy demokratikus versengésben - tette hozzá.

Véleménye szerint ettől függetlenül fontos beszélni az igazolással máshol szavazókról, a tévében látott tömegjelenetekről, és ugyanezen körzeteknek a kiugró jobboldali szavazatarányáról, amelyek - így együtt - fölvetnek néhány kérdést.

Nyakó István szerint mindez azért fontos, mert rávilágít arra: nem pusztán kommunikáció az, amikor a Fidesz és a Jobbik antidemokratikus hajlamairól beszélnek. Ha egy választás során nem riadnak vissza az efféle trükkök használatától: vajon mit tennének a kontrollálatlan hatalom, a kétharmad birtokában - tette fel a kérdést a szóvivő.

Elsöprő Fidesz-KDNP győzelmet hozott a parlamenti választás első fordulója vasárnap, az eddigi ellenzéki pártszövetség már 206 biztos mandátummal rendelkezik, a kormányzóképes többséghez 194 kell. Az MSZP eddig 28, a Jobbik 26, a Lehet Más a Politika 5 mandátumhoz jutott. Még 121 mandátum sorsa kérdéses.

A választás első fordulójában 64,29 százalékos volt a részvételi arány (5,1 millió szavazó).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×