eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Navracsics a Die Pressében a Fidesz tervezett intézkedéseiről

A Fidesz választási győzelme esetén tervezett intézkedéseiről, célkitűzéseiről nyilatkozott a párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor a Die Presse című osztrák konzervatív napilap pénteki számában megjelent interjúban.

A lap budapesti tudósítója, Peter Bognar kérdésére válaszolva Navracsics elmondta, hogy az Orbán Viktor pártelnök által elképzelt "centrális politikai erőtérben" egy nagy politikai erő, a Fidesz lesz a domináns, amely mellett két kisebb párt, a szocialisták és a jobboldali radikális Jobbik szerepel még, tehát a formálódó új politikai rendszerben a konzervatívok képezik a centrumot. Navracsics szerint az új választások nyomán kirajzolódó egyértelmű erőviszonyok lecsillapítják a magyarországi politikai nyugtalanságot, véget vetnek a két nagy párt között évek óta tartó állóháborúnak és az éles politikai polarizálódásnak.

A frakcióvezető szerint a Fidesznek nincs forgatókönyve egy esetleges kétharmados többségre, az országot egyszerű többséggel is ki lehet vezetni a válságból. Kétharmados többség birtokában azonban a Fidesz valószínűleg megváltoztatná a médiatörvényt, és megerősítené olyan állami intézmények mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Állami Számvevőszék, a jegybank vagy a Központi Statisztikai Hivatal függetlenségét. A párt nem akarja az alkotmányt megváltoztatni, de szeretne egy kisebb parlamentet és kisebb önkormányzatokat.

A frakcióvezető kizárta a Fidesz parlamenti együttműködésének lehetőségét a szocialistákkal vagy a Jobbikkal.
A romakérdéssel kapcsolatban kijelentette, hogy itt nem etnikai, hanem oktatás- és foglalkoztatáspolitikai kérdésről van szó. A cél az, hogy a roma gyerekek képzésben részesüljenek, a felnőtt romák pedig munkához jussanak. Ez közhasznú munkát is jelent - tette hozzá.

A tervezett elszámoltatásról szólva Navracsics emlékeztetett, hogy 2002-es választási győzelmük után a szocialisták külön államtitkárságot állítottak fel ugyanebből a célból a korábbi Orbán-kormány "állítólagos bűncselekményeinek" felderítésére, de semmit se tudtak bizonyítani. A Fidesz csupán azokat a gyanús eseteket akarja kivizsgálni, amelyek a balliberális kormányok idején történtek.

A frakcióvezető szerint a balliberális kormányok legnagyobb bűne az, hogy a magyarországi jólét látszatát hitelek felvételével tartották fenn, ami által az ország adósságcsapdába került. A rémisztő eladósodás láttán azután arra kényszerültek, hogy drasztikus takarékossági intézkedéseket vezessenek be. Ez oda vezetett, hogy Magyarország ma kivérzett állapotban van - állapította meg Navracsics Tibor, aki szerint a Bajnai-kormány csupán annyit tett, hogy megakadályozta az államcsődöt.

Navracsics Tibor megerősítette, hogy a Fidesz meg akarja adni a külhoni magyaroknak a magyar állampolgárságot

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×