INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Délután négy óráig kérhető igazolás a választáshoz

Infostart / InfoRádió
Péntek délután négy óráig kérhet igazolást az, aki az országgyűlési választáson nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen kíván szavazni. Reggelig több mint 61 ezren jelezték, hogy az első fordulóban nem a lakóhelyükön szavaznának, ez magasabb szám a négy évvel ezelőttinél.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik a lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől.

Péntek reggelig 61 756-an kértek igazolást az első, és 51 740-en a második fordulóra. Négy éve ez a szám 57 999, illetve 46 144 volt, vagyis akkor kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel. Kérdés, hogy az igazolást kérők végül is mekkora arányban vesznek részt a voksoláson.

A múlt hétvégén a külképviseleteken megtartott első választási fordulóra 8807-en jelentkeztek be, végül 6851-en jelentek meg a 86 külképviselet valamelyikében, vagyis a részvételi arány 78 százalékos volt.

Budapesten közel kétezren szavaznának a lakóhelyüktől eltérő kerületben. A legtöbb fővárosi szavazót a X. kerületbe várják: ott az összes igazolással szavazásra jelentkezett 20 százaléka "érkezik" egy másik kerületből.

Igazolással szavazni a választójog egyik legbonyolultabb és legtöbbször kifogásolt lehetősége. Az intézmény története az 1947-es kékcédulás választásokig nyúlik vissza: a kommunista párt akkor teherautóval szállította távoli településekre a máshol lakó embereket, akik ott az úgy nevezett kékcédula leadásával szavazhattak a pártra.

Idén a második fordulóban csak akkor szavazhat valaki, ha az első forduló abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Igazolással kapcsolatos kifogást eddig kétszer tárgyalt az Országos Választási Bizottság. Mindkét esetben azt állapították meg, hogy jogsértő a Civil Mozgalom honlapján szereplő felhívás, melyben arra buzdítják a támogatóikat, hogy igazolással szavazzanak olyan településen, ahol tudott a párt listát állítani.


A címlapról ajánljuk