INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Jogerősen nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban

InfoRádió / MTI
Nincs Nógrád megyei területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak, miután a Legfelsőbb Bíróság hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben az OVB megtagadta a párt nógrádi listájának nyilvántartásba vételét. A testület döntött arról is, hogy sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában, külön jelölőszervezetnek tekintve a közösen országos listát állító pártokat. Orbán Viktor iskolai kampányolásának ügyét érdemben nem vizsgálta a testület.

Nincs Nógrád megyei területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben az OVB megtagadta a párt nógrádi listájának nyilvántartásba vételét.

Az MDF március 22-én jelentette be területi listáját a Nógrád megyei területi választási irodánál, a bejelentéshez csatolták - többi között - a két, Nógrád megyei országgyűlési egyéni választókerületben állított jelölt nyilvántartásba vételéről szóló igazolásokat. A listaállítást megalapozó jelöltek egyike - Eötvös Mihály, a párt alelnöke - azonban március 21-én visszalépett. (Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez.)

A Nógrád megyei területi választási bizottság (tvb) a párt területi listáját nyilvántartásba vette, arra a jogszabályi helyre hivatkozva, amely szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett".

A tvb döntése ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést. Az OVB múlt csütörtöki ülésén megváltoztatta a tvb döntését és visszautasította az MDF megyei listájának nyilvántartásba vételét, mert álláspontja szerint nem álltak fenn a listaállítás feltételei, azaz nem volt két jelöltje az MDF-nek a megyében.

Az OVB határozatának indokolásában kitért arra: álláspontja szerint a tvb területi listáról történő döntésének pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát akkor kell meglennie a szükséges számú jelöltnek is. A jelölt kiesése csak abban az esetben nem érinti a listaállítás jogát, illetve tényét, ha az adott listát már nyilvántartásba vették.

A Legfelsőbb Bíróság az OVB döntését érdemben elbírálta és helybenhagyta hétfőn. Az LB közölte: a bírói tanács szerint az OVB helyesen döntött, amikor megváltoztatta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát és a Magyar Demokrata Fórum megyei listájának nyilvántartásba vételét visszautasította.

Jogsértő a dupla műsoridő


Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió (MTV) "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában, külön jelölőszervezetnek tekintve a közösen országos listát állító pártokat - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (LB), helybenhagyva az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással. Beadványában emlékeztetett arra: az MTV március 22-én tette közzé, hogy az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt közösen állította egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek, s a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Nem rótták le az illetéket

Nem vizsgálta érdemben az LB a Fidesz elnökének iskolai kampányolása ügyében a párt által benyújtott felülvizsgálati kérelmet, mivel a beadók a döntés meghozataláig nem rótták le az eljárási illetéket.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke fordult kifogással. Mint beadványában írta, Orbán Viktor március 23-án - saját internetes oldalának beszámolója szerint is - meglátogatta a Szent István Király Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolát és ott politikai, választási célú kampánytevékenységet folytatott, olyan napszakban, amikor az iskola ellátta a tanulók felügyeletét. Így pedig a pártelnök törvénysértő módon kampányolt.

Az OVB csütörtöki ülésén megállapította, hogy Orbán Viktor megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, továbbá a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől. Az OVB szerint egyértelműen megállapítható volt, hogy a pártelnök az oktatási intézményben a pedagógusok és a tanulók jelenlétében fejtette ki politikai véleményét és választási kampányt folytatott.

Az OVB határozata ellen a Fidesz felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

A címlapról ajánljuk