eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyakó: Az MSZP nem akar idő előtt államfőt jelölni és választani

Nem jelöl idő előtt köztársasági elnököt az MSZP - mondta az InfoRádiónak a párt szóvivője, cáfolva az erről szóló sajtóhíreket. Nyakó István Kovács Lászlót és Gyurcsány Ferencet alkalmasnak találná az államfői posztra.

A hétfői Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy Kovács László lehet a szocialisták államfőjelöltje. A napilap azt írta, elképzelhető, hogy még a mostani Parlament választja meg az új államfőt, aki a hivatkozott internetes fórumok alapján a jelenleg még uniós biztosként Brüsszelben dolgozó Kovács László lehetne.

A héten Szanyi Tibor szocialista politikus internetes blogjában írta azt, hogy ő Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt ajánlja köztársasági elnöknek.

Mi is meglepetéssel olvastuk a Magyar Nemzetben, hogy az MSZP mit szeretne csinálni - kommentálta a híreket az InfoRádiónak Szanyi Tibor, aki hozzátette: egy szó sem igaz a híresztelésekből.

Az MSZP szóvivője hangsúlyozta: pártja nem akar idő előtt köztársasági elnököt jelölni és választani, mert az nem lenne elegáns. A jövő évi parlamenti választások után, rendes időben lesz köztársasági elnökválasztás - fűzte hozzá.

A politikus kiemelte: függetlenül a tavaszi választás eredményétől, a szocialista párt egy nemzetközileg elismert, a diplomáciában járatos és a demokrácia felé elkötelezett jelöltet fog állítani a köztársasági elnöki posztra.

Arra a felvetésre, hogy Kovács László uniós biztos és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is szóba jöhet mint lehetséges jelölt, Szanyi Tibor azt mondta: mind a két politikusnak van nemzetközi tekintélye és diplomáciai jártassága, a demokráciába vetett hitük pedig megkérdőjelezhetetlen.

Sólyom László hivatali ideje 2010 augusztusában jár le, utódjáról július 5-ig, a távozás előtt 30 nappal kell döntenie a parlamentnek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×