eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jóri: Cáfolhatja az előítéleteket az etnikai adatkezelés

Az adatvédelmi biztos szerint az etnikai adatkezelés rendszere alkalmas lenne arra, hogy eloszlassa az előítéleteket. Jóri András az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a rendszerből az nem feltétlenül fog kiderülni, hogy az etnikai csoportok és a bűnügyek között van összefüggés, viszont azt megmutatja, hogy egy-egy kisebbségi csoport életvitele elvezet-e a bűnözéshez. Az ombudsman kiemelte: nem helyes, hogy nem került fel az Egészségügyi Minisztérium honlapjára az újinfluenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvesttel kötött szerződés teljes szövege.

Az etnikai adatkezelés rendszer alkalmas lesz arra, hogy előítéleteket cáfoljon, és a valós helyzetet ismerjük meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az adatvédelmi biztos.

Jóri András szerint az adatokból nem az fog kijönni, hogy etnikai csoportok és a bűnözés bizonyos formája között összefüggés van, de az talán igen, hogy az etnikai csoport jellemző településmódja vagy szociális helyzete elvezet a bűnelkövetés bizonyos formáihoz.

Lesz egy kép, amivel a kormányzat tud valamit kezdeni, és a hatékony intézkedések meghozatalához úgy jut adatokhoz, hogy a továbbiakban nem előítéletek alapján kell döntenie - emelte ki az ombudsman.

Jóri András szerint elvárható az előítélet-mentesség az igazságszolgálatban dolgozóktól, bár elismerte, lehetnek előítéletek, de az eljárás ezeket is mérni tudja majd. Ebben az esetben az számít, hogy a percepció és az előítéletek hogyan kötődnek össze egy eltérő kezeléssel - tette hozzá.

Az adatvédelmi biztos nem tartja helyesnek, hogy nem került fel az Egészségügyi Minisztérium honlapjára az új típusú influenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvesttel kötött szerződés teljes szövege. Jóri András szólt arról is, a sukorói ügyben az MNV túlteljesítette a nyilvánosságra hozatali kötelezettséget, amikor a szerződő fél anyja nevét is közzétette.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×