eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hankiss: A kormány képtelen ellátni a feladatát

A hétvégén egy feloszlatott szervezet egyenruháját viselő csoport masírozott a Borsod megyei Sajóbábonyban, így sokakban felmerült a kérdés: mennyire képes a rendőrség a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítélet betartatására. Hankiss Elemér szerint a kétségeknek az az oka, hogy a kormány képtelen ellátni a feladatát, azért, mert elvesztette a hitelét és rossz a lelkiismerete.

Mi történt itt, ami miatt képtelenség végrehajtani törvényeket, rendeleteket és bírói ítéleteket?

Egy elég tipikus helyzet alakult ki, amelyet a szakirodalom úgy hív hogy kormányzási képtelenség. Képtelenek ellátni az alapfeladatok irányítsák és ellenőrizzék. Ennek egyik tünete, ahogy a Magyar Gárda kérdését kezelik, de ugyanilyen szerencsétlenül kezelik az összes többi kérdést is, az egészségügytől kezdve az oltásig, vagy az egészségügyi reformot, amit képtelenek voltak jól kitalálni és levezényelni. De említhetném a 4-es metró építését is. Sajnos a magyar kormány és a magyar közigazgatás nem tudja az országban lévő feladatokat irányítani, kézben tartani. A demokráciát sokan úgy fogják fel, hogy mindenkinek teljes joga van mindenre, de nem tettük hozzá, hogy mindenkinek kötelességei is vannak, a jog és a kötelesség együtt jár. Vonatkozik ez a kormányra is. A kormánynak ugyanakkor sok szempontból rossz a lelkiismerete, hiszen látják, hogy sok mindent rosszul csináltak. Ezt nyilván nem lehet bevallani, de egy rossz lelkiismeretű ember nehezen tudja a másiknak megmondani, hogy mit kell tennie.

Ha jönne egy új kormány, amelynek megkérdőjelezhetetlen társadalmi támogatottsága van, az segítene ezen a helyzeten?

Biztos, hogy ha egy kormány hitelesebb, akkor könnyebb számára a munka. De a hitelesség nemcsak a választási eredménytől függ, hanem attól is, hogy ez az új kormány mit csinál. Ha példamutatóan tisztességes lesz, akkor lesz hitele és joga, hogy ne tűrje el máshol sem a korrupciót. A következő kormány cselekedeteitől és jövőképétől függ az, hogy mennyire lesz hiteles, hogy milyen mértékben lesz vagy nem lesz tere a szélsőséges mozgalmaknak, a retorikának ebben az országban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×