eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Egyre rövidebbek a bolti akciók

A tavalyi átlagosan 17 napról, 2009-ben 15 napra csökkent a boltok akciós újságjaiban meghirdetett akciók hossza, kereskedelmi csatornák szerinti bontásban pedig még nagyobbak a különbségek - állapította meg a GfK Hungária piackutató.

Az adatok is azt támasztják alá, hogy bizonyos diszkontok, szupermarketek és hipermarketek gyakrabban adnak ki akciós újságokat (leafleteket), így még inkább felértékelődnek ezek a kiadványok - idézi a cég közleménye Kui Jánost, a GfK Hungária kereskedelemkutatás szektorának menedzserét. Ennek az ellenkezője igaz a cash and carry szektor által kiadott újságokra, amelyek átlagosan két nappal voltak tovább érvényesek mint tavaly. Ennek részben az Interfruct lánc piacról történő kiesése az oka.

A piackutató cég legfrissebb felmérése szerint 2008 első kilenc hónapját az idei év hasonló időszakával összehasonlítva elmondható, hogy az egyes csatornák által kiadott akciós újságok darabszáma összességében csökkenést mutat, elsősorban a cash and carry csatornáknál (bár tavaly még az Interfruct akciós újságai is megjelentek az év első felében), és az elektronikai áruházaknál. 2009 első három negyedévében - hasonlóan az előző év azonos időszakához - a diszkontok adták ki a legtöbb (237 darab) érvényes akciós újságot, míg a második helyet a hipermarketek foglalják el 205 kiadvánnyal. Harmadikok a barkácsáruházak 100 újsággal.

A kategóriák versenyét évről-évre az italok vezetik, és e kategória legfőbb hirdetője változatlanul a hipermarket. Második helyen a húsáruk szerepelnek, ez a terméktípus szintén a hipermarketek kiadványaiban szerepel a legtöbbet. Az édességek, kekszek kategória elsősorban a diszkont csatorna akciós újságjaiban jelenik meg. 2008-ban a hirdetett termékek 28, 2009-ben pedig 31 százaléka szerepelt valamely diszkontlánc kiadványában.

A saját márkás termékek száma a napi fogyasztási cikkek kategóriában erőteljes növekedést mutat. Míg 2008 első kilenc hónapjában a négy legnépszerűbb saját márkás kategóriák sorrendje a többi tartós élelmiszer (22 százalék), a tejtermékek (19 százalék), a húsáru (17 százalék), és az italok (12 százalék) volt, addig 2009 hasonló időszakában minden kategória növekedni tudott, kivéve az italokat, amely 10 százalékra esett vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×