eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország már régen tudja, hogy a közösség a megbékélésre épül

Az Európai Unió néhány új tagállama hajlamos megfeledkezni arról az alapelvről, amely szerint a közösség a megbékélés alapköveire épült - mondta Balázs Péter külügyminiszter a határon túli magyar szervezetek vezetőivel folytatott tanácskozáson tartott nyitóbeszédében.

Balázs Péter külügyminiszter a tanácskozáson tartott nyitóbeszédében kifejtette: Magyarországnak jelenleg hét közeli szomszédja van, ami egyfelől új külpolitikai rendszer megteremtését igényli, másfelől viszont segít a szomszédos országokkal tartani és kezelni a kapcsolatokat.

A szomszédos államok kormányaival folytatott tárgyalások kikerülhetetlen témája a határon túli magyarság helyzete - hangsúlyozta.

A külügyminiszter kifejtette, hogy Magyarország még nem volt tagja az Európai Uniónak, de már megtanulta, hogy a közösség a megbékélés alapjaira épült, erről viszont könnyen megfeledkezik néhány újonnan csatlakozott tagállam, ahogy az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá is vált.

A külügyminiszter elismerte, hogy az unió belső konfliktuskezelő eszköztára szegényes, hiszen nem számoltak azzal, hogy két szomszédos tagállam között olyan mély konfliktus alakulhat ki, mint a magyarok és a szlovákok esetében. Éppen ezért az EU értetlenül áll a kialakult helyzet előtt.

Balázs Péter kitért Ukrajna és Oroszország kapcsolatára is. A külügyminiszter szerint Magyarországnak elengedhetetlen lenne megtudni, milyen folyamatok zajlanak Kijevben, és Moszkvában.

Balázs Péter beszéde végén emlékeztetett: Magyarország első EU-elnökségére készül 2011. első félévében. Az úgynevezett trióról elmondta, hogy a spanyol - belga - magyar célja összekapaszkodni és sikeres együttműködni.

Balázs Péter azt is elmondta, az elmúlt években az unióban sok váratlan fordulat is történt, éppen ezért ilyesmire Magyarországnak is fel kell készülnie, amikor majd jó, hatékony és gyorsan reagáló diplomáciával, kormányzással megmutathatja, hogy mire képes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×