eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Anyagi gondok miatt korlátozták a betegellátást Szegeden

A Szegedi Klinikai Központ vezetője az intézmény súlyos gazdasági helyzetére hivatkozva csak sürgősségi ellátásokat engedélyezett a jövő hétre. A korlátozás nem vonatkozik az onkológiai kezelésekre, a gyermek- és a traumatológiai ellátásra.

Pál Attila elrendelte, hogy minden halasztható műtétet, melyet november 23. és 29. között végeztek volna el, azt követően ütemezzék be.

A klinikai központ gazdasági nehézségeit az intézmény már több alkalommal jelezte. Legutóbb szeptemberben beszélt erről Szabó Gábor, a klinikai központot is magában foglaló Szegedi Tudományegyetem rektora, aki akkor egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a többi betegellátó intézménytől eltérő finanszírozási modellre van szüksége a négy klinikai központnak. Ezt indokolja a szakmai felkészültség, a teljesítmény, a folyamatos ügyelet és az is, hogy ezek az egyetemek felelősek a teljes magyar orvosképzésért és továbbképzésért.

A professzor, aki egyben a Magyar Rektori Konferencia elnöke is, elmondta: a betegellátás stabilitása akkor teremthető meg, ha sikerül egy hosszú távra tervezhető finanszírozási rendszert kialakítani.

Az SZTE klinikai központjának gazdálkodásával kapcsolatban a rektor közölte, számítások szerint idén 2,1 milliárd forinttal haladják meg a gyógyító tevékenység kiadásai az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott térítési díjakat. Az év első nyolc hónapjában az egyetem más - így az oktatásból származó - bevételeiből 680 millió forintot fordított a klinikai központ finanszírozására - tudatta Szabó Gábor.

Hozzátette: ez átmeneti megoldás, és - mivel a klinikák fenntartója szintén az oktatási tárca -, jogszerű is, hosszú távon azonban veszélyezteti az egyetemek likviditását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×