eur:
399.29
usd:
363.84
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Kutatóegyetem minősítést kaphatnak felsőoktatási intézmények

Lapinformáció szerint kutatóegyetem minősítést kaphatnak a kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó, a tudományos életben elismert, az Európai Kutatási Térséghez kapcsolódó felsőoktatási intézmények.

A Népszabadság a felsőoktatási törvény módosítására hivatkozva azt írta: az oktatási minisztérium célja, hogy német mintára olyan elit egyetemeket hozzon létre, amelyekben magas színvonalon folyik az oktatás az alapképzéstől a doktori fokozatig, és ez összekapcsolódik a magas szintű kutatási-tudományos tevékenységgel.

Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára a lapnak elmondta: várhatóan hét-nyolc intézmény nyerheti el a kutatóegyetem címet, és ezek már tavasszal pályázhatnának a három évre rendelkezésre álló, 20 milliárd forint keretösszegű uniós támogatásra. A jövő évi büdzsé tervezete szerint jövőre 69 hazai felsőoktatási intézmény össztámogatása 182 milliárd forint lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki délután, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délután érkező amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×