eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megérkezett Budapestre a gyalogos roma menet

Megérkezett a budapesti Hősök terére az a gyalogos roma menet, amely október 3-án indult el Jászladányból, hogy így demonstráljon a magyarországi cigány kisebbség kirekesztése ellen; a Kállai László által vezetett maroknyi csapatot mintegy félezer ember tapssal és zeneszóval fogadta a téren felállított színpad előtt.

A Jöjj és Lásd! elnevezésű akció keretében Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke néhány aktivistával és szimpatizánssal azért kelt útra, hogy petíciót adjon át a köztársasági elnöknek, amelyben arra kérik Sólyom Lászlót, emelje fel szavát a romák hátrányos megkülönböztetése ellen.

A mintegy 120 kilométeres távolság megtétele után a roma polgárjogi aktivista a Hősök terén felállított színpadról azt mondta: hosszú volt az út, de minden út egy kis lépéssel kezdődik. Õk ezt most megtették, a cigányságnak és a többségi társadalomnak kell a következő lépéseket megtenniük, hogy a romáknak is egyforma jogai legyenek az országban, és ne érje őket minden nap diszkrimináció az élet különböző területein - fogalmazott.

"Azért indultunk el, mert valami probléma van. Elnyomottak, kitaszítottak és megbélyegzettek vagyunk, pedig a 21. században az egyenlő jogokért, a szabadságért már nem kellene demonstrálni, ez elvárható lenne" - mondta Kállai László, hozzátéve, gyaloglásuk konkrét célja gyermekeik jövője.

Állítása szerint ma Magyarországon kilencszáz iskolában szegregáltan oktatják a cigány gyerekeket, kizárólag alapfokú képzésben lehet részük, naponta megalázzák őket, a szülők pedig mindezt eltűrik. Mától ebből elég volt - jelentette ki.

Feltette a kérdést, mit tesz az Oktatási Hivatal, a kormány, az oktatási tárca a gyermekek jövőjéért, majd megjegyezte, hogy a cigányságnak az iskolai szegregáció csak egy a számtalan problémája közül, a legfontosabbnak a foglalkoztatási helyzetet nevezte. Kállai László szerint, ha minden munkaképes roma munkát kapna, akkor csökkenne az oktatási és a szociális probléma.

Az igazságszolgáltatást említve annak a véleményének adott hangot, hogy a cigány emberek nagyobb büntetést kapnak azonos bűncselekmény elkövetéséért, mint a nem romák, ezért független bíróságot és egyenlő jogokat követelt. Bírálta a médiumokat is, mert - tapasztalata szerint - a cigányságról pozitív példát elvétve említenek.

A Hősök terére európai uniós, nemzeti színű és cigány zászlóval megérkező hattagú gyalogos menetet mintegy ötszáz, többségében vidékről, buszokkal érkezett szimpatizáns tapssal fogadta. A színpadon a Szilvási Gipsy Band, a Romano Drom és a Váradi Roma Café együttes zenélt, képviselőik ugyancsak tiltakoztak a kirekesztés és a romákkal szembeni erőszak ellen.

A demonstráció végén felolvasták az államfőnek címzett petíció szövegét, amelyben egyebek között azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy vegye kezébe a vezető szerepet a cigányság integrációért folytatott küzdelemben, "végezze azt a feladatot, amire felesküdött: legyen a nemzet egységének megtestesítője és emelje fel a szavát azokért, akiket gettóba zárnak, akiket kiközösítenek és akiket nem hallgatnak meg".

A résztvevők ezt követően közösen, rendőri biztosítással indultak el a Sándor-palotához, hogy átadják a köztársasági elnöknek írt petíciót.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×