eur:
394.39
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai: Magyarország hamarosan a pénzpiacról finanszírozhatja magát - a nap legfontosabb hírei

A kormányfő szerint ha nem történik hirtelen visszaesés a piacokon, Magyarország képes lesz a piacról finanszírozni magát. Bajnai Gordon New York-i tárgyalásait követően az InfoRádiónak azt mondta: a kabinet az államháztartás hiányának csökkentésére tett intézkedéseivel visszaszerezte a befektetők bizalmát, és Magyarország 2011-12-re egyike lesz a régió azon gazdaságainak, amelyek a leggyorsabban lábalnak ki a krízisből.

A miniszterelnök arról is beszélt: nem tartja a kampány részének, hogy az amerikai Columbia Egyetemen tartott előadásán kérdésre válaszolva azt mondta: lemond, ha a Parlament nem fogadja el a jövő évi költségvetést.

Október 6-án kezdődik a költségvetés tárgyalása

Október 6-án kezdi a parlament a 2010-es költségvetés általános vitáját - közölte Világosi Gábor, az Országgyűlés szabaddemokrata alelnöke a házbizottság ülése után. Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: a büdzsé kőkemény lesz a válsággal szemben, de a lehető legérzékenyebb a magyar családok gondjaira. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint ugyanakkor a 2010-es költségvetés intézkedései érezhetőbben nehezebbé teszik majd az emberek mindennapjait.

Az értelmes munka és a józan fogyasztás a válságból való kilábalás záloga

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a hazai gazdaság talpraállításának alapja egy olyan új megegyezés, amelynek értelmében nem a több termék, hanem a több értelmes munka és a józan fogyasztás a fontosabb. Pálinkás József a Magyar Közgazdasági Társaság 47., zalakarosi vándorgyűlésén úgy vélte: csökkenteni kellene a politikai indíttatású újraelosztás szerepét a gazdaságban.

Az IMF strukturális reformokat sürget

A Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviseletének vezetője szerint Magyarországon a gazdasági növekedés beindulása, későbbi felgyorsulása érdekében fontos a strukturális reformok megvalósítása. Iryna Ivaschenko az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén azt mondta: a kormány 2010-re tervezett költségvetési intézkedései teljesíthetőek, és ha megvalósulnak, az államadósság GDP arányos szintjét a mostani mértékről mintegy 10 százalékponttal lehet majd mérsékelni 2014-ig.

10-14 százalékos gázárcsökkenés októbertől

Október 1-jétől átlagosan 10-14 százalékkal csökken a földgáz ára a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón. Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke közölte: az óránként 20 köbméternél kevesebbet fogyasztóknak országos átlagban a július elseje óta áfával együtt csaknem 132 forintos köbméterenkénti ár 119-re csökken.

Zöld zászló a kórházakon

Az egészségügyben lévő pénzhiány miatti tiltakozásul zöld zászlót helyeztek ki ma az ország szinte valamennyi kórházára. Az intézményvezetők szerint már ahhoz is 25 és fél milliárd forintra lenne szükségük, hogy az első félévben biztosítsák az ellátás eddigi színvonalát, Székely Tamás egészségügyi miniszter azonban az eheti egyeztetésen csak 4 és fél milliárd forintot ajánlott.

Jövő héten kezdődik a H1N1 elleni oltás

Legkésőbb a jövő hét elején megkezdődhet az H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: megérkezett az Országos Gyógyszerészeti Intézethez az Omninvest összes olyan dokumentációja, amely alapján kiadhatják a Magyarországon gyártott vakcina forgalomba hozatali engedélyét. Közben Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke közölte: a felnőttek esetében már befejeződött a magyar gyártmányú vakcinák tesztelése és a gyógyszer hatékonynak bizonyult.

Hatalmas bírságot szabott ki a GVH több bankra

Piactorzító magatartás miatt összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére, és 7 pénzintézetre a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet indoklása szerint a Budapest Bank, az MKB, az OTP, a Kereskedelmi és Hitelbank, a CIB, az Erste és az ING Bank az 1996-ban kötött megállapodásban egységesen rögzítette a VISA és a MASTERCARD kártyatársaságok jutalékát. A legnagyobb bírságot - 477-477 millió forintot - a két kártyatársaságra szabták ki.

Romagyilkosságok - jövő hétre elkészülhet a DNV-vizsgálat

A hétvégére készülnek el az újabb DNS és fegyverszakértői vélemények a romák ellen elkövetett támadások ügyében - közölte az országos rendőrfőkapitány. Bencze József az ATV esti műsorában azt mondta: ezeknek a véleményeknek egyelőre a szóbeli részét ismerik, de ezek megerősítik a rendőrség feltételezéseit. Előzőleg kilencven nappal, december 23-áig meghosszabbította a bíróság a romagyilkosságokkal öszefüggésben elfogott négy férfi előzetes letartóztatását, mivel a 4 férfi esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, két gyanúsítottnál pedig a bűnismétlés veszélye.

Bujtor István már Budapesten regenerálódik

Kiengedték a veszprémi kórházból Bujtor Istvánt. A veszprémi Petőfi Színház sajtóreferense az Info Rádióban elmondta: a család az intézénynek küldött levelében közölte: a színész rehabilitácóját Budapesten folytatják. Bujtor István július végén került súlyos állapotban kórházba légzési elégtelenség és keringés-összeomlás miatt. A veszprémi Petőfi Színház igazgatójának jelenlegi állapotáról nem közöltek részleteket.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×