eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A kormány szerint kizárt, hogy külföldi titkosszolgálat áll a romagyilkosságok mögött

Kizárja a kormány annak a lehetőségét, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadások mögött. Mielőbbi intézkedést ígért az egészségügyi miniszter az Országos Onkológiai Intézet problémáinak ügyében. Összesen 850 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula II. fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozatban.

Kizárja a kormány annak a lehetőségét, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadások mögött. Erről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke számolt be, miután a testület zárt ajtók mögött rendőrségi és titkosszolgálati vezetőket hallgatott meg a bűncselekmény-sorozattal összefüggő nyomozás állásáról. Lázár János, valamint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a találkozó után egyaránt arról beszélt: valamennyien egyetértettek abban, a rendőrségnek minden segítséget meg kell adni annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket. A fideszes bizottsági elnök úgy vélte: bár a rendőrség a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz az elkövetők felderítéséért, aggasztó a kormány hozzáállása a rendőrséghez, a miniszter pedig nem alkalmas arra, hogy felügyelje ezt a területet. A rendészeti bizottság zárt ülésén a kisebbségi ombudsman eseti országgyűlési bizottság felállítását javasolta a romák elleni támadások ügyében. Kállai Ernő úgy vélte: egy ilyen, jogvédőkkel és civilekkel kiegészült testület ellenőrizhetné a rendvédelmi szervezetek munkáját és rendszeres, részletes tájékoztatást adhatna a nyomozás állásáról illetve a romák védelmében tett intézkedésekről.

Nem kell minden rákbeteget ellátnia az Országos Onkológiai Intézetnek - mondta az egészségügyi miniszter egy laphírre reagálva. Székely Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: az intézménynek - területi ellátási kötelezettsége mellett - azokat a speciális ellátást igénylő betegeket fogadnia kell, akiket az onkológiai centrumok nem tudnak. A kórház orvosprofesszora az InfoRádióban azt mondta: a területi ellátási kötelezettség miatt nem tudnak minden beteget fogadni az Országos Onkológiai Intézetben. Ottó Szabolcs azután beszélt erről, hogy a Népszabadság azt írta: rákbetegek százait küldik el az intézményből. A szakember hangsúlyozta: a törvények módosítására lenne szükség ahhoz, hogy minden rákos beteget felvegyenek. Ottó Szabolcs elmondta: akit nem tudnak azonnal fogadni, azt nem elküldik, hanem előjegyzésbe veszik, és ha a várakozási idő túl hosszú, akkor kezelési javaslatot adnak a beteg szempontjából területileg illetékes onkológiai centrumnak, ahol kötelesek fogadni a pácienst. Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője tarthatatlannak nevezte a helyzetet, és megkérte a kormányt, hogy a csúcsintézményekben, az egyetemi klinikákon és az országos kórházakban szüntesse meg a területi ellátási kötelezettséget.

Megszüntette az Élelmiszer Termékpálya Kódexet aláíró szervezetek ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal. A döntést azzal indokolta a hatóság szóvivője, hogy a helyzet időközben megváltozott, és mivel a kódex nem lépett hatályba, érzékelhető hatást sem fejtett ki a piacon. Mihálovits András az InfoRádióban azt mondta: a kódex nem a versenyhivatal vizsgálata miatt nem lépett hatályba, hanem azért, mert az Országgyűlés 5-párti egyetértéssel elfogadta az élelmiszer-termékpálya szabályait tartalmazó törvényt.

Véget ért a Kánikula II. fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat; a hatóságok összesen 850 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalankodókra. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: 1 hónap alatt 11 hatóság emberei végeztek összehangolt ellenőrzést a fogyasztók érdekében; összesen 32 ezer vizsgálatot végeztek, ebből 6 ezer esetben szabtak ki valamilyen szabályszegés miatt bírságot.

Augusztus 10-ig, hétfőig lehet még jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe pótfelvételi vizsgára. A pótfelvételi eljárásban egy diák csak egy szakra jelentkezhet az Oktatási Hivatalhoz benyújtott lappal; a legtöbb meghirdetett szak költségtérítéses formában indul, emellett összesen 25 államilag támogatott mesterképzésre is lehet jelentkezni.

Szakmailag elhibázott volt a tavalyi dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozás a DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen - jelentette ki a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke. Ján Kovarcík, aki a koalíciós Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat képviseli, azt mondta: ez kimondottan szakmai ügy, és eszerint ítéli meg. A szlovák politikusok eddig szinte kivétel nélkül védték a dunaszerdahelyi beavatkozást, amelynek során több magyarországi szurkoló is megsérült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×