eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bárándy György: Meg sem keresett az állambiztonság az újratemetés előtt

Bárándy György tagadja, hogy az állambiztonság kérésére bármit is tett volna Nagy Imre újratemetésével kapcsolatban. Az ügyvéd az InfoRádiónak elismerte, hogy a negyvenes évek végén kapcsolatban állt a titkosszolgálattal, a semmitmondó jelentései miatt azonban két évet töltött Kistarcsán az internálótáborban.

Valóban kapcsolatban állt 1951-ben az állambiztonsággal Bárándy György, amikor kitelepítések voltak, de az általa szolgáltatott információk nem voltak valósak, miután leellenőrizték, két évre Kistarcsára küldték őt, internálótáborba - nyilatkozta az InfoRádiónak az érintett. Utána meg három évig krumplit zsákolt a Nagycsarnokba.

Azaz úgy dolgozott az állambiztonságnak, hogy azért rögtön internálták is - szögezte le Bárándy Péter.

Az 56-os Intézet szerint Bárándy Péter azt a feladatot kapta Nagy Imre 1989-es újratemetésével kapcsolatban, hogy az állambiztonsági szervek által elgondolt koncepciót sugallja az ismerőseinek, a francia nagykövetnek és a katonai attasénak. Bárándy leszögezte: ebből egy betű sem igaz.

A francia, a német, az olasz, a belga, a holland és még jó néhány nagykövettel nagyon jó kapcsolata volt az ügyvédnek - mutatott rá -, mivel jogtanácsosukként működött. A francia nagykövet más ügyből kifolyólag felhívta őt, hogy látogassa meg a nagykövetségen. De hogy mit akart, arra nem emlékszik.

Szemben volt azonban az Állami Egyházügyi Hivatal, amire rákérdezett a nagykövet, hogy mi van ott. Bárándy bement az ÁEH-be, ahol összehozták egy úrral, aki válaszolt a kérdésre, amit pedig Bárándy tolmácsolt a nagykövetnek.

Pár nap múlva megjelent két úr, akik azt kérdezték, mit keresett ő a francia nagykövetségen és az ÁEH-ben, amire elmondta a történetet Bárándy.

Nagy Imre temetésével kapcsolatban meg sem keresték - szögezi le Bárándy György, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs olyan nagykövet, aki a fennálló államrend elleni lázításra rávehető.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×