eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Havi 1,2 milliót veszített, aki nem jutott be az Európai Parlamentbe

Havi 4202 euró (1,2 millió forint) - ekkora juttatástól estek el azok, akik nem kerültek be az Európai Parlamentbe a vasárnapi választáson.

A most lezáruló ciklusban a 24 magyar Európai Parlamenti képviselő havi 1,3-2 millió forintnak megfelelő bruttó bért, az ülések idejére 287 euró napidíjat, utazási hozzájárulást, irodákra és asszisztenciára fejenként havi mintegy 20 ezer eurót kapott az elmúlt 5 évben. Ez 280 forintos euró árfolyamon számolva meghaladja a 7,5 millió forintot.

A mostani választásokat követően lép hatályba a képviselők jogállásáról szóló határozat, amely olyan ügyeket szabályoz, mint a képviselők fizetése, a beteg- vagy nyugdíjbiztosítás, és a juttatások. A nizzai szerződés értelmében ráadásul 785-ről 736 tagúra csökken az Európai Parlament, így hazánk kettővel kevesebb, azaz 22 képviselőt küld az intézménybe.

Az EP-képviselők javadalmazása még így is vonzó lehet az európai átlagpolgár szemében. A tisztségviselők továbbra is részesülnek napidíjban (298 euró - ha az illető jelen van az ülésen); és az általános költségtérítés is jár nekik. Utóbbi összege havi 4202 euró, és olyan költségek fedezésére hivatott, mint például a képviselők irodáinak igazgatási költsége, telefon- és postaköltségek, utazási kiadások.

Megmarad az utazási költségtérítés is, ezen felül a képviselők korlátozott összegben a megválasztási tagállam területén belüli utazásokért is kaphatnak költségtérítést. Megszűnik azonban az átalányalapú utazási költségtérítés (ez fedezte például a csomagok szállítási költségét vagy az étkezéseket), ehelyett a tényleges kiadásokat térítik majd meg. Az éves utazási költségtérítés összegét 2009-ben legfeljebb 4148 euróban, vagyis több mint 1 millió forintban határozták meg.

Változik a parlamenti személyzeti támogatás is. A képviselők ugyanis kabinet támogatását vehették igénybe, melynek tagjait szabadon választhatták; erre a célra maximálisan havi 17 540 eurót fizettek ki nekik. Miután kiderült, hogy sokan saját rokonaikat alkalmazták asszisztensként, megváltoztatták a szabályokat. A fizetést az EP folyósítja, az asszisztensek pedig nyilvántartott közalkalmazottak lesznek.

A legtöbbet kétségtelenül az veszített, aki az előző ciklusban képviselő volt, most pedig nem jutott be az EP-be. A magyarok közül ilyen a lista ötödik helyén álló, és így épp lemaradó szocialista Hegyi Gyula vagy a szabad demokraták szakértők által megsemmisítőnek nevezett veresége miatt a listavezető Szent-Iványi István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×