eur:
387.39
usd:
356.93
bux:
68422.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Lendvai: Már senki sem akarja bedobni a törülközőt az MSZP-ben

Az MSZP-ben már senki sem akarja bedobni a törülközőt - mondta Lendvai Ildikó az MTI-nek adott interjúban. Az MSZP elnöke szerint "nagyobb sebességre kell kapcsolni" az európai parlamenti választási kampányban.

Korábban voltak, akik mérlegelték az előre hozott választást - ismerte el Lendvai Ildikó, de mára már ők sem ezt látják megoldásnak. Természetes, hogy az önkormányzati vezetők és mások minden politikai lehetőséget végiggondoltak, de a többség mindig a kormányzati munka folytatása mellett volt - mondta. Az korábban is világos volt, hogy az ország érdekét nem az előre hozott kampány, hanem az azonnali válságkezelés szolgálja, de azt joggal lehetett mérlegelni, vajon érdeke-e a pártnak a kemény takarékossági intézkedések felvállalása - fejtette ki.

Hozzátette: az idő ezt a kérdést eldöntötte. Most már az MSZP valamennyi politikai szereplője úgy látja, annyi keserű intézkedésen vannak túl, hogy "politikai öngyilkosság" lenne abbahagyni a munkát a kézzelfogható eredmények megjelenése előtt. Úgy fogalmazott: már senki sem akarja bedobni a törülközőt.

Az MSZP politikai érdeke, hogy világossá váljon: sikerül stabilizálni a magyar gazdaságot; ezt így gondolják most már a polgármesterek is - mutatott rá a pártelnök. Arra a kérdésre, kitart-e az MSZP 2010-ig, Lendvai Ildikó azt válaszolta, nem lát semmi olyat, ami ennek ellenkezőjét mutatná.

A párt uniós kampányáról szólva kijelentette: nagyobb sebességre kell kapcsolni, nagyobb aktivitásra van szükség. A kampány egy párt számára kivételes alkalom arra, hogy a megnövekedett közfigyelmet a számára fontos gondolatok elmondására használja fel. Az MSZP elnöke szerint "nagy hazugság", hogy az uniós választás kormányváltást hozhat, az viszont tény, hogy a kampány nemcsak Brüsszelről, hanem Budapestről és Magyarországról is szól: alkalmat ad a pártok politikai magatartásának bemutatására.

"Felvesszük a kesztyűt" - mondta, hozzátette: sűrítik a személyes találkozókat a választókkal, szórólapjaik azt mutatják be, hogy Magyarország eddig mit profitált az európai uniós tagságból, melyek azok a fejlesztések, amelyek nem jöhettek volna létre a csatlakozás nélkül. Európa a támogatások mellett politikai normákat is jelent; az össze-vissza tett ígéret helyett a felelősség követelményét, a politikai vagdalkozás helyett a méltányos és értelmes vitákat. Jelenti azt is, hogy ki-ki saját politikai értékrendjét vállalva mutassa be a válságkezelés jobb- vagy baloldali modelljét - fejtette ki.

A pártelnök szerint az EP-választás eredménye nem befolyásolja a 2010-es adócsomag június végi elfogadását. Mint mondta, azért nem, mert a legfájdalmasabb intézkedéseken, a 13. havi nyugdíj elvételén már túl vannak. Az adóreformot baloldali ember is nyugodt szívvel és emelt fővel vállalhatja, hiszen az csökkenti az összadóterhelést is, úgy, hogy az átlagjövedelmű, munkájából élő ember sokkal jobban jár. Vállalható az is, hogy ennek fejében a lakosság 5-10 százaléka, a vagyonosabbak többet fizetnek - fűzte hozzá.

Az őszi politikai tervekről szólva kifejtette, hogy miután a válságból kitöréshez szükséges strukturális lépéseket, a nyugdíj-, a szociális- és az adóreformot már törvénybe foglalták, ősszel csak az ezek következményeit tartalmazó költségvetést kell elkészíteniük.

"Keserű pirulát, ha csak a világ megint ránk nem dől, már nem kell felírni" - jelentette ki.

A jövő évi költségvetés tovább viszi a fegyelmezett gazdálkodást, nagy takarékosságot vár az államtól és az önkormányzatoktól - mondta Lendvai Ildikó. Hozzátette: azt kell kitalálni, hogy miként lehet kétharmados többséghez szükséges partnerek híján ésszerűbbé tenni az önkormányzati gazdálkodást, helyreállítani az önkormányzati feladatok és források arányát.Az MSZP nem bűnbakot, hanem új stratégiát keres - mondta Lendvai Ildikó. A pártelnök a rohamtempót és a reformpolitika mögötti társadalmi szövetség hiányát tartja hibának az elmúlt évek kormányzati politikájában; az MSZP a szociáldemokrácia "negyedik útját" keresi.

Lendvai Ildikó azt mondta: nem látja annak a veszélyét, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökből bűnbak lesz. Az természetes, hogy egy fontos szakasz lezárultával megvan a pártban az értékelés igénye, de ez nem egy személyről, hanem egy jót és rosszat is hozó útszakaszról, egy új stratégia megalkotásáról szól - tette hozzá.

A pártelnök szerint az MSZP-ben elindult egy új típusú baloldali gondolkodás, amely lépést tartott a "harmadik utat" kereső európai baloldallal. Egy modernebb Magyarország képét rajzolta fel, de a szövetségesek keresésére nem talált és nem is kutatott eléggé alkalmas és vonzó módszereket - fejtette ki. Most az a feladat, hogy az MSZP újraerősítse egyszerre progresszív és baloldali karakterét, a korábbinál sokkal nyitottabb, közösségi, párbeszédképes működési modellt találjon, és Európa más baloldali pártjaival együtt a világválság új kérdéseire válaszul megtalálja a "harmadik út" után következő új, "negyedik utat" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy van-e Gyurcsány Ferenc-ellenes hangulat a pártban, Lendvai Ildikó elmondta, nem érzékel ilyet. "Az MSZP felnőtt párt, nem óvoda, itt mindenki vállalja a maga részét az eredményekből és a bajokból is. A volt miniszterelnök nyár végén kezdi meg aktív kuratóriumi elnöki munkáját a Táncsics Alapítványban" - tette hozzá.

A pártelnök értékelése szerint pontosan tudták, hogy népszerűtlen feladatot vállaltak 2006-tól. "Ezzel együtt fizettünk az elkerülhetetlennél nagyobb népszerűségvesztési felárat is" - fejtette ki.

"Úgy gondolom, hogy a politikánk tartalma rendben volt, ezt kellett csinálnunk. De a nagy politikai tempó, meg talán a kellő érzékenység, a türelem és az alázat hiánya miatt az ország felülről, erőszakosan diktált változásoknak élte meg, ami történt" - mondta Lendvai Ildikó, aki szerint a kormányzás rohamtempója megterhelte a pártszervezetek belső életét is, ez és az ezzel járó sokfajta belső konfliktus apasztotta a párt energiáit.

Lendvai Ildikó szerint a legsürgősebb válságkezelő lépések parlamenti elfogadása után nyártól lesz idő szélesebb körű vitára, nyugalmasabb építkezésre. "Ez mindenképpen új szakaszt, nyitottabb, közösségibb, a józan beszédre alkalmasabb szakaszt, kampányközi szünetet kell, hogy jelentsen az országban is, meg a pártban is" - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy ha elölről kezdhetné, mit csinálna másképp a kormányzati politikában, Lendvai Ildikó azt válaszolta: nagyobb nyugalomban hagyná a központi államigazgatást, de változatlanul hozzákezdene a nagyobb változásokhoz, amelyek szerinte nem voltak sikertelenek. Példaként a nyugdíj- és a felsőoktatási reformot említette.

Az MSZP elnöke szerint észre kell venni, hogy a végrehajtott változások nélkül ma tehetetlenek lennénk a válsággal szemben. Ha nem sikerült volna a nyugdíjba vonulás valóságos korhatárát kicsit arrébb tolni, akkor már most összeomlott volna a rendszer - közölte. Ha a családtámogatási rendszer nem változik úgy, hogy megemelik a családi pótlékot a családi adókedvezmény rovására, akkor a szegény családok már most lehetetlen helyzetbe kerültek volna, a válság nélkül is - mondta.

A pártelnök közölte: komoly eredménynek tartja, hogy ugrásszerű előrelépés történt az ország infrastruktúrájában is. Hozzátette: lehet mondani, hogy az első Gyurcsány-kormány az elődjével együtt túlköltekezte magát, de "sok minden megmaradt téglában, betonban, autópályában, útban, hídban, gáztározóban, amit senki nem vehet el tőlünk". Ez komoly kitörési pontja lesz a válságból Magyarországnak - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×