eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Uj Péter: Az online média információs gyorsétkezde

10 éves az Index hírportál. Uj Péter főszerkesztő az InfoRádiónak elmondta: nem volt mindig sikertörténet az Index, de az online média mégiscsak sikerre volt ítélve. Ráadásul, mint megjegyezte, nem sokan tudták a magyar sajtóban, hogyan kell internetes hírlapot csinálni, és ma sincsenek sokan, akik értenek ehhez.

Szegény Index meglehetősen zavaros körülmények között indult, ugyanis az 1995-től 1999-ig létező Internettó szerkesztősége egyik napról a másikra határozta el, hogy új lapot alapít - mondta az InfoRádiónak Uj Péter, a lap főszerkesztője. Mint mondta, május 11-én mondott fel a szerkesztőség a tulajdonosnak, és május 18-án már látható is volt az Index az interneten.

Megemlítette, hogy 1995-ben azzal a hittel fogtak bele az internet meghódításába, hogy mindenképpen sikerre lesznek ítélve. Jókor voltak jó helyen, habár nem mindig kísérte szerencsés csillagzat az Indexet. A magyar sajtóban nem sokan tudták még akkor, hogyan kell hírlapot csinálni a világhálón, ez is az ő malmukra hajtotta a vizet - tette hozzá. Megjegyezte: ma sincsenek sokan, akik igazán értenek ehhez.

Az online média mindig információs gyorsétkezde, gyorsan lehet jól strukturált információhoz jutni. Ezért minden nagy esemény nagyon megdobja az olvasottságot, akár Zámbó Jimmy haláláról, akár a 2001. szeptember 11-i WTC-támadásokról beszélünk.

Az Index saját erőből végigvitt "ügyei", dobásai inkább az újságírás határterületein mozogtak: részben a paródiába hajló vicces gesztusok voltak. De a klasszikus újságírói eszközöket is sikerrel használják: 2004-ben az MSZP európai parlamenti kampánykészülődéséről készült tudósítás Ron Werber előadásáról Uj Péter szerint mérhető veszteséget okozott a pártnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×