eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

A Magyar Nemzet szerint: milliárdos lopás a MÁV-nál

Gázellenőrzés robbanásponton. Milliárdos lopás a MÁV-nál. Lassan és átláthatatlanul osztja a pénzt az állam. Szemlézés a reggeli lapokból

Három és fél millió gázfogyasztó biztonsága s alkalmi kiszolgáltatottsága függ attól a gazdasági miniszteri rendelettől, amelynek július 1-jére kell elkészülnie, a 2008-as gáztörvény egyik végrehajtási jogszabályaként - írja a Népszabadság. A rendelet csaknem 15 éves késéssel tisztázhatja: lesz-e végre valódi ellenőrző hatósága az épületeken belüli gázvezetékek és berendezések - amúgy a tulajdonosokat terhelő - kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatának? Erről a kérdéséről ugyanis több mint öt éve vitáznak az érintett állami szervezetek s az időközben magánosított gázszolgáltatók.

Hatalmas mennyiséget, a gázolaj közel felét ellopják a mozdonyokból a magyar vasútnál, ami évente durván ötmilliárd forintos kárt jelent - állítják a Magyar Nemzetnek megbízható forrásokra hivatkozva szakértők. Ha fény derülne a lopásra, közel egymilliárd forint áfát kellene utólag befizetni a MÁV-nak vagy egyik leányvállalatának. Az illetékes vasúti cég szerint sikerült visszaszorítani a lopásokat.

Eddig 29 ezer munkahely megőrzését támogatta az állam 8,5 milliárd forinttal: a pénzt elméletben kiosztották, de még nem fizették ki. Összesen 48,2 milliárd forintból terveznek megőrizni száz-százhúszezer munkahelyet, átlagosan 400 ezer forintot költenek egy dolgozóra, ami fejenként 328 ezer forinttal kevesebb, mintha munkanélkülisegélyt fizetnének nekik egy éven át - olvasható az Index összeállításában. A 48 milliárd forintból harmincmilliárd uniós forrásból van. Az elbírálási feltételek viszont annyira rugalmasak, hogy ez lehetőséget adhat a politikai döntésekre. Ráadásul az egész elbírálási, szerződéskötési és folyósítási eljárás nagyon lassú.

A magyar tőzsde 19 éves újkori története során először volt negatív a tizenkilenc, eddig vallott, A kategóriás tőzsdei társaság negyedéves összesített eredménye. A 47,5 milliárdos mínusz ugyan a Molnak tudható be, ám nélküle is negyedével zsugorodott az összprofit, mivel tavaly hatan, idén már kilencen zártak veszteséggel. A mezőnyből messze kiemelkedik a két gyógyszergyártó teljesítménye: az Egis 6 és a Richter 21,5 milliárdos eredménye egyaránt duplája a tavalyinak. A többi exportőr már nem áll ilyen jól. További részletek a Napi Gazdaságban.

Egyre rövidebb fizetési határidőket szabnak a cégek a partnereiknek, hogy gyorsabban jussanak a pénzükhöz a válságos időszakban. Míg egy éve még 33 nap volt az átlagos határidő az átutalásos tartozások kiegyenlítésére, addig ez mostanra 28-ra rövidült - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. friss felméréséből. Ennek ellenére - vagy éppen emiatt - az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a késedelmes fizetések száma. Magyarországon átlagosan a számlák 54 százalékával esnek legalább egynapos késedelembe a cégek. A legrosszabbul teljesítő ágazatokban ez az arány 70-80 százalék körüli.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×