eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Déltől felfüggesztik a LIGA-sztrájkot

Déltől felfüggeszti a vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke pénteken az MTI-nek. A MÁV már korábban közölte, hogy a reggeli műszakváltás után a vonatok 90 százaléka közlekedett.

Az InfoRádiónak délelőtt nyilatkozva Gaskó István nem akart belemenni a számháborúba a MÁV-val azzal kapcsolatban, hányan sztrájkoltak. Mint fogalmazott, mindenki tapasztalhatta, hogy nem lehet igénybe venni a vasút személyszállítási szolgáltatását, a közlekedés teljesen kiszámíthatatlan.

A szakszervezeti vezető a felfüggesztés előtt azt hangsúlyozta, hogy a sztrájk támogatása a szokásos, a 2007. december 17-einek megfelelő. Közölte azt is: várják a kormány jelentkezését a tárgyalásra.

A MÁV Zrt. közlése szerint a legtöbb helyen, ha késésekkel is, de elindultak délelőtt a járatok.

A fővárosban nem okozott komolyabb gondot a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk, s például Békés megyében is közlekedik az összes busz és vonat.

Nem sztrájkolnak a postások, a dolgozók időben beérkeztek munkahelyükre és felvették a munkát.

Tolna megyében sem az egészségügyi dolgozók, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai nem csatlakoztak a LIGA pénteki sztrájkjához.

Zala megyében az autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, az oktatási intézményekben rendben zajlanak az érettségi vizsgák, a megyei kórházban pedig mindössze öt orvos jelezte, hogy 13 órától 15 óráig csatlakozik a sztrájkhoz.

Vas megyében a legnagyobb cégeket szintén nem érintette a sztrájk, a szentgotthárdi Opel gyárban zavartalanul zajlik a termelés, a szállításokat viszont más napokra ütemezték.

A sztrájk kapcsán a Tesco az MTI-vel közölte: áruházaik működését semmiben nem befolyásolja a péntekre meghirdetett LIGA-sztrájk, sem az ellátás, sem a nyitva tartás nem változott.

Ehhez hasonlóan Heves megyében sem az egészségügyi intézményeket, sem az energiatermelést nem akadályozza a sztrájk.A MÁV közölte, hogy a budapesti elővárosi közlekedésben az utasok számára kedvezően alakultak a délelőtti órákban az eljutási lehetőségek, hiszen mind Budapest-Déli, mind Budapest-Nyugati pályaudvar közlekedtek a vonatok. A Nyugati pályaudvaron - egy rövid megszakítást követően - 9 óra 50 perctől újból teljes a közlekedés. A főpályaudvarok közül egyedül a Budapest-Keleti tartja fel a vonatokat, ez azonban a nemzetközi vonatokra is kihatással van, ezért azok nem közlekednek.

A MÁV közölte azt is, hogy a jelentős forgalmat lebonyolító szolnoki állomáson zavartalan a közlekedés, míg például Balassagyarmat térsége a vezető jegyvizsgálók munkabeszüntetése miatt vasúttal nem elérhető.

Észak-kelet Magyarországon a korábbi sztrájkokhoz képest jelentős változás, hogy az eddig legkitartóbb csomópontokban sokan újból felvették a munkát, így például Miskolcon is megindulhatott a közlekedés.

A másik, a sztrájk által leginkább fenyegetett régióban, Kelet-Magyarországon szintén javult a közlekedési helyzet. A korábbi sztrájkokkal ellentétben Nyíregyháza és Debrecen is indít és fogad járatokat.

A dél-keleti országrészben Szeged továbbra sem indít és fogad vonatokat, s szünetel Szombathely és Kőszeg állomások között is a vonatközlekedés. Ezen a vonalon vonatpótló autóbusz sem közlekedik.

A MÁV szerint Dél-nyugat Magyarországon ugyancsak javult a helyzet, Dombóvár és Komló között a korábbiakkal ellentétben megindul a közlekedés, s várhatóan elindul 13.13 a Nagykanizsára és Keszthelyre közlekedő gyorsvonat is a Déli pályaudvarról.

Pécs közlekedése és kezd helyreállni, Pécsvárad és Mohács irányába elindultak a vonatok.

A vasút közölte a nemzetközi forgalomban résztvevő járatok esetében is javult a helyzet, a Velencéből érkező Venezia járat átlépte az országhatárt, valamint Moszkvából megérkezett a Tisza Expressz. Ausztria irányából az osztrák ÖBB nem indítja el a járatokat, ezeket sok esetben vonatpótló buszokkal pótolják.

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott, ám például a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezet az Electrolux nyíregyházi gyárban szolidaritási sztrájkot hirdettek péntek délelőttre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×