eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Göncz Kinga: Hét képviselője lehet az MSZP-nek az EP-ben

Európában minden hosszú ideig tart, ezért utasította el az Európai Unió Gyurcsány Ferenc 180 milliárdos tervét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Szocialista Párt európai parlamenti választási listavazetője. Göncz Kinga hozzátette: a csomag elemei most is ott vannak az Unió asztalán. Arról is beszélt, hogy az MSZP-nek hét helye lehet az EP-ben - a pontos szám attól is függ, hogy hány párt jut be. Hogy az MSZP mennyit költ kampányra, azt nem tudta megmondani.

Egy európai uniós felmérés hét helyet jósolt az MSZP-nek az EP-ben a választások után. Korábban, amíg 24 képviselője volt Magyarországnak, kilenc szocialista ült az Európai Parlamentben. Az MSZP-s helyek száma attól is függ nagymértékben, hogy mely más pártok tudnak még bejutni - vélekedett Göncz Kinga volt külügyminiszter, az MSZP listavezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz bejelentése szerint ők maximum százmillió forintot költenek az EP-kampányra, több párt nem hajlandó elárulni. Göncz Kinga elmondta: ő nem tudja, a szocialisták mennyi költenek, nem volt jelen a megbeszéléseken, és úgy tudja, még nincs is végleges döntés efelől. Hozzátette: ő szerette volna, ha annakidején elfogadja a parlament Gyurcsány Ferenc pártfinanszírozással kapcsolatos javaslatát, mert akkor ez a kérdés is meg lenne oldva.

Az Európai Unió azért utasította el Gyurcsány Ferenc 180 milliárdos tervét - aminek kapcsán a volt kormányfő új vasfüggöny kialakulásáról beszélt -, mert rengeteg félreértés fűződött hozzá - véli Göncz Kinga. A végösszeg ugyanis tartalmazott rengeteg olyan tételt, amelyek külön-külön már részben átmentek, részben elindultak, részben még az asztalon feküdtek.

Az Európai Unióban egyébként minden hosszú ideig tart - jegyezte meg a politikus. Gyurcsány Ferenc még a válság előtt fölvetette egy közös európai pénzügyi felügyelet szükségességét. Három hónappal később már voltak, akik támogatták, mára pedig szinte realitás. A 180 milliós javaslatcsomagból számos elem megvalósult - mutatott rá Göncz Kinga.

Balázs Péter jelenlegi külügyminiszter korábban az InfoRádióban úgy nyilatkozott, a csomag rosszul volt előkészítve, és a magyar diplomácia nem foglalkozik ezzel tovább. Göncz Kinga szerint viszont a csomag elemei még ott fekszenek az EU asztalain. Hozzátette: nem volt arra idő, hogy sokat egyeztessenek felőle, mivel nem "normál időket" élünk. Nyilvánosságra kerülés nélkül ugyanis először a nagyköveteknek kellene azt népszerűsíteni a kormányfők környezetében, és néhány hét múlva kellene felőle újra kérdezősködni - most pedig csak sokkal rövidebb egyeztetésre volt idő.

Göncz Kinga szerint nem az a legfurcsább, hogy a többi közép-európai ország sem támogatta Gyurcsány Ferenc emlékezetes javaslatát, hanem hogy azóta ők is pénzügyi segítségért kértek. Az eredetileg pszichológus Göncz Kinga szerint ennek az az oka, hogy nehéz helyzetben mindig jól jön, ha valakit úgy lehet föltüntetni, mint aki még nehezebb helyzetben van. Válság idején pedig még fontosabbak a pszichológiai tényezők. Jobb előkészítéssel persze elkerülhetőek lettek volna a félreértések. De szerinte Balázs Péter is dolgozni fog azért, hogy a csomag egyes elemei megvalósuljanak.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×