eur:
388
usd:
360.25
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Május 1. legizgalmasabb programja - Még ott lehet!

A hosszú hétvége két borfesztivált is kínál a fővárosiaknak. A Balatoni Borok Fesztiválja a Feneketlen-tónál, a Budai Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban található. Az Inforadio.hu felderítette, melyek a két rendezvény legjobb borai.

Kezdjük a Balatonnal, pontosabban a XI. kerületben található Feneketlen-tó körüli borfesztivállal, mivel ott csak péntekre és szombatra hívták a pincészeteket. Aki tehát a balatoni borokat Budapesten szeretné feltérképezni, ne várjon vasárnapig.

Balaton

A balatoni borok meglehetősen széles fesztivál-kínálatából négy pincészet standjánál sikerült mintát venni a mostani ajánlóhoz. A Villa Tolnay működési helye a Csobánc, amely érdemtelenül kevés figyelmet kap borászati szempontból a Balaton-felvidék híres vulkáni tanúhegyeinek sorában. Ám nem érdemes ezen keseregni a mostani hétvégén, inkább ízlelgessék a Villa Tolnay Olaszrizlingjeit, hármat is bemutatnak e fajta boraiból a mostani fesztiválon.

A Laposa Pincészet borai négy bazalthegyet képviselnek, ezek közül most kettőről esik szó. A 2007-es Badacsonyi Rizling mintapéldánya a finom, vulkanikus ízeket mutató boroknak. Badacsonyt érdemes megversenyeztetni Somlóval, a Rizlinget pedig Laposáék 2007-es Somlói Juhfarkjával.

A Szeremley Pincészet neve a Badacsonnyal forrt egybe. Ebből a kínálatból a 2007-es Szürkebarátra érdemes ezen a hétvégén koncentrálni, és ha valaki nem ismeri a Szeremley Rizlinget, akkor most bepótolhatja.

Természetesen a déli part remek pincészetei közül is található néhány a fesztiválon. A mostani hétvégén Légli Ottó két borát, a 2007-es Sauvignon blanc-t és a 2006-os Landordot, vagyis a nagy formátumú Chardonnay-t ajánljuk.

Budai Gourmet

A Millenáris Park forgatagában is sok pincészet található. Itt egri, etyeki, mátrai, szekszárdi és villányi borokat kóstoltunk, ezekből áll össze a hétvége legjobbnak mutatkozó csapata. Az egri Bolyki János borsorából a legelső és a két utolsó került az ajánlólistára. Név szerint: a 2008-as Királyleányka, és két különleges, száraz Hárslevelű, a 2005-ös és a 2007-es Metha Thema.Egy másik egri pincészet, a St. Andrea borai is kóstolhatók a Millenáris Parkban. Lőrincz György alkotásai közül egy izgalmas Rosét emelünk ki. A 2008-as Rosé érdekessége, hogy a tétel fele fahordóban érlelődött. A pincészetnél több pinot noir tétel kóstolható a kitűnő 2006-os évből, ezek tanulmányozása igen hasznos hétvégi programnak mondható.

Etyeket és Szekszárdot együtt képviseli a Ferenczi és a Debreceni család. A Debreczeni Szőlőbirtok prezentálja az etyeki tételeket, innen szintén a pinot noir fajta érdemel nagy figyelmet, és egy Sauvignon blanc tételt is érdemes megvizsgálni.

A szekszárdi Ferenczi Szőlőbirtok kínálatából ezen a hétvégén két házasítás emelkedett ki. A 2006-os Ferenczi Cuvée három fajta - merlot, cabernet franc és zweigelt - igen szerencsés házasítása. A Ferenczi Superior a két klasszikus szekszárdi fajta, a merlot és a cabernet franc Cuvée-je.

A gyöngyösi Borpalota Pincészet üdvöskéje egy 2008-as Hárslevelű. Késői szüret, és ez a jelző ebben az esetben főként gazdagságot, teltséget takar, bár némi maradék cukor is megtalálható a finom, de nem túlzottan édes borban.

A Villányban viszonylag újnak számító Sauska Pincészet borai közül a május elsejei válogatottunkba a 2006-os Cuvé 7 Siklós elnevezésű tétel került be. A nagy formátumú bor egyharmad-egyharmad arányban tartalmazza az alábbi fajtákat: merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon. Érdekesség, hogy a siklósi termőterületen 6666 tőke található egy hektáron.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×