eur:
388.82
usd:
361.2
bux:
68536.16
2024. május 7. kedd Gizella

A Jobbik véleménye a holokausztról

A Jobbik Magyarországért Mozgalom egyetért azzal, hogy a nácizmusnak a zsidóság ellen elkövetett bűnei, zsidó embertársaink szabadságától és életétől való megfosztása a történelemnek "tanulságként szolgáló, tragikus eseménye" - közölte a párt szombaton.

A Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott közlemény a párt első olyan reagálása, amely érdemben véleményt mond a holokausztról azt követően, hogy április 18-án több szélsőjobboldali nézeteket valló szervezet, köztük a Magyar Gárda szakadár szárnyának 60 fős egysége a budai Várban, a német nagykövetség előtt tartott holokauszttagadó demonstrációt.

A parlamenti pártok akkor felháborodással kommentálták a történteket: a Fidesz nevében Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes április 20-án parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte annak tisztázására, a rendőrség a feloszlatás helyett miért biztosította a demonstrációt.

Aznap az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, Gusztos Péter nyílt levélben kérte a Jobbikkal való számvetésre Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét amiatt, hogy "a Jobbik félkatonai szervezete, a Magyar Gárda" részt vett a neonáci, holokauszttagadó rendezvényen a Várban.

Az MSZP nevében Lendvai Ildikó pártelnök április 27-én pedig bejelentette: a szocialista párt frakciója törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről.

A Jobbik április 21-én közleményben jelentette be, hogy feljelenti Gusztos Péter azért, mert a pártot neonácinak nevezte, s egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a botrányt kavaró rendezvényen sem a Jobbik, sem a Magyar Gárda nem vett részt: azon ugyanis csak a Magyar Gárdából kizárt Dósa István szólalt fel, akinek "zavaros tevékenységéért" a Jobbiknak nem kell felelősséget vállalnia.

Abban a közleményben a párt semmilyen kritikával sem illette a holokauszttagadókat, viszont kifejtette: Magyarországon valóban "súlyos méreteket öltött a rasszizmus": ezen viszont ők - mint írták - a balliberális padsorokban burjánzó "magyargyűlöletet" értették.

A Népszabadság április 24-i számában nyilatkozva Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke szintén elhárította, hogy állást foglaljon a holokausztról. Mint mondta, "pártjának nincs a holokauszt megtörténtével kapcsolatban központi álláspontja: a történészekre hagyatkoznak".

A Jobbik szombati közleménye már nem hárítja át az állásfoglalást a történészekre, a nácizmus bűneinek "tanulságként szolgáló, tragikus eseményként" való jellemzése után ugyanakkor az MSZP kezdeményezését, a holokauszttagadás ellen benyújtandó törvényjavaslatot figyelemelterelési kísérletnek nevezi, amellyel - mint írják - a szocialisták az általuk előidézett, egyre mélyülő gazdasági-társadalmi válságot akarják feledtetni a közbeszédben.

"A kérdés, amelyre az MSZP kezdeményezése kapcsán választ kell adnunk: kiemelhető-e az emberiség által ismert természeti törvények, társadalmi igazságok, történelmi események közül egyetlen, amelynek a tagadását büntetőjogilag szükséges szankcionálni?" - veti fel a Jobbik, s ezt a kérdést egy újabb kérdéssel is kiegészíti, majd meg is válaszolja.

"Ha tanulságként kiemelni eszmerendszer jegyében elkövetett népirtást akarunk, akkor megkerülhetetlen a kérdés: a kommunizmus nevében elkövetett népirtásnak nincsenek olyan egyedi jellemzői, amelyek alapján ebben az értelemben mással ugyanúgy össze nem hasonlítható, mint a zsidóság ellen szisztematikusan elkövetett bűnök? De igen, a kommunizmus bűnei is ilyenek" - olvasható a párt állásfoglalásában.

A holokauszt tagadásának büntethetősége azt jelentené, hogy létezik egy abszolút kategória, aminek a tagadása egyetlenként büntetendő. A helyzet hasonlóvá válna ahhoz a vallási fundamentalizmushoz, amelyik alapvető hittételének tagadását bünteti - hangsúlyozták a közleményben.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom számára, mint egyébként minden nem ateista ember számára egyetlen abszolút kategória létezik: az Isten. A holokausztnak erre a szintre emelését elutasítjuk, az ezzel kapcsolatos vélemény alapján emberek börtönbe zárását elfogadhatatlannak tartjuk" - zárul a párt állásfoglalása.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×