eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lekapcsolták a gázt - szállítót vált az EMFESZ

Folyamatosan garantálja az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a gázellátást a fogyasztóinak, miután a jövőben a RosGas vállalattól szerzi be a földgázt - írta közleményében a cég.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a jövőben a RosGas vállalattól szerzi be a földgázt, mivel a vállalat korábbi beszállítója, a RosUkrEnergo kitárolási nehézségekkel küzd Ukrajnában - írta közleményében a cég.

Az EMFESZ új gázbeszerzési rendszere független Ukrajnától, annak kialakításában szerepet játszott a Gazprom, amelynek érdeke az, hogy az EMFESZ fogyasztói ne maradjanak gázellátás nélkül.

Az EMFESZ minden gázfogyasztójának ellátása folyamatosan garantált, a fogyasztók számára semmilyen érzékelhető változással nem jár az, hogy az EMFESZ gázszállítója a jövőben a RosGas lesz.

Korábban az index.hu azt írta, hogy Ukrajna csak a Gazpromtól vásárolt gázt adja át Magyarországnak: ez azt jelenti, hogy a magyar piacon bő 20 százalékos részesedéssel bíró, ukrán cégtől gázt vásárló EMFESZ semmit nem kap.

Az internetes lapnak az importgázt fogadó és azt a nagykereskedőknek átadó Földgázszállító Zrt.-nél elmondták: kaptak egy levelet az ukrán diszpécserszolgálattól, hogy Magyarországra csak a Gazprom Export által szállított földgáz érkezhet. Az FGSZ ezt tudomásul vette, átállt a csökkentett mennyiség fogadására, és értesítette a kereskedőket. Az FGSZ tájékoztatása szerint ez a magyar ellátásbiztonságot jelenleg nem érinti.

Az Index több forrásból úgy értesült, hogy az ukránok egyszerűen "lekapcsolták" az EMFESZ által rendelt gázmennyiséget. A cég vezérigazgatója, Góczi István a lapnak azt mondta, a probléma valóban ukrán eredetű, és a januári helyzethez hasonlít, amikor először csak csökkent a nyomás a gázvezetékekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×