eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kovács Árpád: Magyarország 2012-ben állhat jobb pályára

Ha májusban megszavazzák az adótörvényeket, akkor is csak 2010-ben érezhetjük azok hatásait - mondta az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Árpád úgy véli: Magyarország 2012-ben léphet újra emelkedő pályára.

Az adótörvények módosításai csak késleltetés után lépnek életbe, ezért azok hatásait legkorábban ősszel érezhetjük, ha az Országgyűlés még májusban dönt róluk - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács Árpád szerint van esély arra, hogy Magyarország 2010-ben megtartsa a pozícióit, 2012-ben pedig jobb pályára lépjen.

Az idei évre tervezett államháztartási bevétel akkor tartható, ha a gazdaság szereplői megbíznak Magyarországban, így ha a finanszírozás és a fejlesztések legalább szinten maradnak. Ha azonban a GDP visszaesik, biztosan spórolni kell - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Kovács Árpád elmondta: az ÁSZ idén hivatalosan nem készít makrogazdasági előrejelzést, ám a parlamenti bizottságok tagjai és mások is komolyan érdeklődnek az adatsorok iránt, hogy a szervezet időről időre informális elemzéseket állít össze.

Értékmegőrzés

A válság hatására biztosan átrendeződnek a jóléti társadalmak és a világgazdaság, a feltörekvő ázsiai országok ereje pedig hangsúlyosabb lesz - véli az ÁSZ elnöke. Új társadalomelméletek bontakoznak ki az evolúciós elméletek nyomán, amelyek szerint a hatékonyabb társadalmak, a tekintélyuralmi rendszerek maguk alá gyűrik a kevésbé hatékonyakat - tette hozzá.

Kovács Árpád szerint nagyon fontos úgy kikerülnünk a válságból, hogy megőrizzük a kulturális, emberi kapcsolati és szociális kohéziós értékeket. Borzasztó volna, ha közgazdasági szempontoknak engedve feladnánk ezeket - jegyezte meg.

Az emberekben tudatosítani kell, milyen következményekkel járhat a széthúzás, vagy az, ha nem fogadjuk el a gazdaságélénkítést vagy megtakarítást hozó döntéseket. Le kell mondani arról, hogy a társadalom tagjai különleges, furcsa szívességekkel megvásárolják egymás jóindulatát - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×