eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sertésinfluenza: lesz elég oltóanyag - a nap legfontosabb hírei

Magyarország felvette a kapcsolatot a mexikói és az amerikai egészségügyi hatóságokkal az új típusú sertésinfluenza ügyében. Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Magyarországon hat beteg esetében vetődött fel, hogy az új vírussal fertőződtek meg, de mindegyik esetről kiderült, hogy nem influenza volt a kórokozó.

Székely Tamás a tájékoztatón elmondta: ha megkapják az izolált vírust, akkor 8-12 héten belül megkezdődhet a vakcina gyártása a magyarországi Omninvest üzemében. Korábban Németh Zsolt, a cég szóvivője az InfoRádióban elmondta: a teljes magyar lakosságot el tudják látni oltóanyaggal. Falus Ferenc országos tisztifőorvos ismét arra kérte az érintett térségből hazaérkezőket, hogy ha észlelik magukon az influenza tüneteit, azonnal forduljanak orvoshoz. Közben mexikói és egyesült államokbeli utazásaik elhalasztását javasolta az európaiaknak az unió egészségügyi biztosa. Mexikóban a korábbi hírekkel ellentétben eddig 20 ember halt meg bizonyítottan az új típusú influenzában. A világon eddig az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország és Nagy-Britannia jelentett be, hogy a fertőzés megjelent az országban.

Engedélyezte Brüsszel a hitelgarancia-programot

Az Európai Bizottság engedélyezte a gazdasági válsággal összefüggő hitelszűke miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások támogatására kidolgozott magyar programot. Neelie Kroes versenyügyi biztos azt mondta: a tervezet összhangban van azzal az uniós stratégiával, amely alapján kevésbé szigorú feltételek mellett lehet állami támogatásokat nyújtani. Ez a negyedik olyan magyar intézkedés, amelyet a gazdasági válság hatásainak enyhítésére dolgoztak ki, és jóváhagyta az Európai Bizottság.

Támogatta a szakbizottság a gazdasági miniszter-jelöltet

Támogatta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri posztra jelölt Varga István kinevezését az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Varga István a testület előtt a válságkezelő program hatékony végrehajtását, a többi között a munkahelyek megvédését nevezte egyik legfontosabb céljának. Hozzátette: fontos feladat a külföldi befektetők, valamint a hazai vállalkozások bizalmának megerősítése, illetve az uniós és magyar források hatékony felhasználása. Bajnai Gordon miniszterelnök azután kérte fel Varga Istvánt a tárca vezetésére, hogy a korábban jelölt Vahl Tamás visszalépett, mert kiderült: kartellezés miatt többször is jogerősen pénzbírságra ítélték cégét.

MKIK: gazdaságélénkítés nélkül nincs eredmény

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége szerint a gazdaságélénkítés nélkül nem hozhat tartós eredményt a kormány válságkezelő programja. A szervezet elnöke, miután megvitatták a Bajnai-csomagot, példaként említette a 2006 őszén indult konvergenciaprogramot, amely megtörte a GDP-növekedés dinamikáját, és a többi között ennek tudható be, hogy a jelenlegi válság legyengült állapotban érte a magyar gazdaságot. Parragh László az InfoRádióban fontosnak nevezte a bizalom visszaszerzését, amelyet a válságkezelő program célul tűzött ki, hiszen Magyarország a bizalom hiánya miatt 5 és fél-6 százalék kamatfelárat fizet hitelei után.

Korszerűsítésre költi a BKV a tízmilliárdot

Elsősorban a járművek felújítására és korszerűsítésekre költi a BKV a fővárosi önkormányzattól idén várt 10 milliárd forintos tőkepótló támogatást. A városháza kommunikációs igazgatója közölte: a Főpolgármesteri Kabinet támogatta a tervezett beruházásokat részletező szerződés közgyűlés elé terjesztését. Nyáry Krisztán elmondta: a fővárosi közlekedési társaság 4,6 milliárd forintot a járművek felújítására, 2 milliárdot pedig infrastruktúra-fejlesztésekre, például a budavári sikló rekonstrukciójára fordítana. Emellett tervezik mozgólépcsők és több villamospálya felújítását is.

Rekordszámú vizsgálatot végzett az EU-ombudsman

Rekordszámú, 355 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió ombudsmanja; az eljárások többsége kevesebb, mint egy évig tartott. Nikiforosz Diamandurosz Brüsszelben ismertetett éves jelentése szerint Magyarországról tavaly 46 panasz érkezett az egy évvel korábbi 72 után. A brüsszeli iroda összesen 3406 kifogást kapott a 27 tagországból, 424-gyel kevesebbet, mint 2007-ben. Az uniós politikus elmondta: a legtöbb panasz a közösségi intézmények munkájának átláthatóságával, a támogatások kései kifizetésével, tisztességtelen vagy megkülönböztető hozzáállással, illetve hatalmi visszaéléssel összefüggésben érkezett.

Drasztikusan nőtt a közel-keleti fegyverexport

Az elmúlt négy évben drasztikusan növekedett a közel-keleti országokba irányuló fegyverexport - figyelmeztetett a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet. A számítások szerint 2004 és 2008 között 38 százalékkal több fegyvert vittek a Közel-Keletre, mint 1999 és 2003 között. A svéd intézet adatai alapján a legnagyobb szállító az Egyesült Államok, a legjelentősebb vevő pedig az Egyesült Arab Emírségek volt. Magyarország a Gripen harci repülőgépekhez Izraelből és az Egyesült Államokból rendelt eszközök - 5 célzókonténer és levegő-föld rakéták - vevőjeként szerepel a tavalyi tranzakciókat felsoroló listán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×