eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Varga: A brutális megszorítócsomag nem hoz növekedést

Bajnai Gordon brutális megszorító csomagjától nem lesz gazdasági növekedés, pedig csak az vezetheti ki Magyarországot a válságból - mondta a Fidesz alelnöke az elnökségi ülés után. Varga Mihály kijelentette: korábbi adómódosítási javaslataikat - például, hogy az alapvető élelmiszerekre 18 százalékos kulcs vonatkozzon - ismét be fogják nyújtani.

Kedd reggel vált ismertté Bajnai Gordon 54 oldalas válságkezelő programja, amely a reáljövedelmek csökkenését, a lakossági fogyasztás 7-8 és a beruházások 10 százalékos visszaesését, valamint az infláció növekedését eredményezi - mondta a Fidesz alelnöke. Varga Mihály szerint a kormányfő programja miatt további több tíz, vagy akár százezer munkahely szűnhet meg.

Az alelnök példaként említette, hogy a lakástámogatás megszüntetése az építőipart, egyes adókedvezmények - például az üdülési csekkhez kapcsolódók elvonása - pedig az arra épülő ágazatokat hozzák nehéz helyzetbe.

A politikus úgy fogalmazott: Bajnai Gordon nem veszi figyelembe, hogy a problémák megoldásához gazdasági növekedésre van szükség, ezzel szemben Magyarországon egyenesen gazdasági zuhanás várható. Az intézkedések hatására 6 százalékkal is visszaeshet a növekedés - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: válságban adóterhet nem lehet növelni, ezért a Fidesz nem támogatja az ingatlanadó 2010-es bevezetését. Hozzátette: az önkormányzatok értékalapú ingatlanadót már most is vethetnek ki, ám ez nem vált elterjedtté.

A minimálbérek differenciálásának ötletéről a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: két-három éve volt már ilyen kísérlet. Szerinte a jelenlegi szabályozás megfelel annak a célnak, amelyért létrejött.

Varga Mihály arról is beszélt: korábbi adómódosítási javaslataikat - például, hogy az alapvető élelmiszerekre 18 százalékos kulcs vonatkozzon - ismét be fogják nyújtani.

A politikus beszélt arról is: kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottságának ellenőrzési albizottsága vizsgálja ki, miért tartalmaz a Bajnai-csomag 100-120 milliárd forinttal nagyobb megszorítást, mint amekkorát Gyurcsány Ferenc tervezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×