eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Török, Giró-Szász: Az SZDSZ a legrosszabb pozíciót foglalta el

Török Gábor politológus szerint borítékolható, hogy Bajnai Gordon megkapja a parlamenti többség támogatását jövő kedden. Giró-Szász András politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc sokat veszített az elmúlt két hétben, mert beszűkült a politikai visszatérésének lehetősége. Hozzátették: az SZDSZ a legrosszabb helyzetbe manőverezte magát. Az elemzők az InfoRádió Aréna című műsorának voltak a vendégei.

Török Gábor szerint nem várható meglepetés, jövő kedden valószínűleg megszavazza az MSZP és az SZDSZ Gyurcsány Ferenc maga ellen kért konstruktív bizalmatlansági indítványát, és ezzel Bajnai Gordon lesz a kormányfő. Két neuralgikus pont lehet: ha kiderül a programról, hogy vannak valamelyik fél számára elfogadhatatlan elemei, illetve ha a kormány összetételével nem értenek egyet. "Hallottam, olvastam, hogy ilyen van, de ezt szándékosan megválasztása után jelenti be Bajnai Gordon" - tette hozzá Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában

A politológus kíváncsi arra is, mikén fogja az SZDSZ-t kezelni média, miután megszavazta a Bajnai-csomagot. Kisebbik koalíciós partnernek nem tekinthetőek, de ellenzékinek sem. Így mivel a kormányprogramot támogatják, ezért ugyan a koalíciós partner nem, de a kormánypárt megnevezés áll rájuk - mondta a stúdióban a Vision Consulting igazgatója.

Míg a frakciótagok körében erős volt a kormánypártiság vágya, az előrehozott választásoktól való félelem, és épp ezért az MSZP miniszterelnök-jelöltjének támogatása, az ügyvivő testületben voltak olyanok, akik nem félnének ennyire az előrehozott választástól - emlékeztetett Török Gábor. Érdekes, hogy voltak olyan pillanatok, amikor úgy tűnt, az SZDSZ mégsem szavazza meg Bajnai Gordont. Ez a két hét arról tett tanúbizonyságot, hogy Fodor Gábor mennyire nem uralja a saját pártját - mutatott rá az elemző.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója is úgy vélte: a parlamentben kormánypárti és ellenzéki pártok vannak, az SZDSZ pedig a legrosszabbat választotta: úgy lett kormánypárti, hogy nincs jelen a kormányban. Tehát a helyzet negatívumait szenvedi el, politikai hozadéka nincs a számára. Mindent meg kell tenniük, amit egy koalíciós partnernek, de olyan jogosítványaik nincsenek - mondta Giró-Szász András.

Gyurcsány Ferenc forgatókönyve sokat változott az előző két hétben- jegyezte meg Giró-Szász András. Számtalan újabb vereséget kellett elkönyvelnie. Le kellet mondania a pártelnökségről is, és vissza kellett vonulnia. De a fő vesztesége nem is ez, hanem az, hogy a két hét alatti lépéseivel elhasználta azt a muníciót, aminek a segítségével idővel visszatérhetett volna - fejtegette a politológus.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×