eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Szoftrasszista tendenciák" és "reakciós utópia": Krausz kilép az MSZP-ből

Kilép az MSZP-ből Krausz Tamás politológus, aki szerint abban már csak a hatalom megtartása számít, és egy neoliberális csoport tartja kezében. Krausz számon kéri a szocialista-szociáldemokrata hagyományt. Az MSZP-ben szerinte "szoftrasszista tendenciák" jelentek meg, és a pártra rátelepedett vállalkozói réteg megtagadja "a forradalmár Ady és a kommunista József Attila antikapitalista örökségét", így a mai baloldalt hipnotizálta "az emberarcú kapitalizmus megvalósíthatóságának reakciós utópiája".

"A pártban a személyi hatalmi ambíciók felülkerekedtek a tények reális számbavételén és józan mérlegelésén. Semmi nem számított, csak a személyi hatalom menedzselése és fenntartása bármi áron. Gyurcsány Ferenc a politikát áthelyezte a PR területére" - írja A Népszabadságban megjelent nyílt levelében Krausz Tamás politológus, a párt Baloldali Tömörülés Platformjának alelnöke, aki ezzel jelentette be: kilép az MSZP-ből.

Szerinte az amúgy "meggyőződéses antifasiszta és a személyes kapcsolataiban korrekt miniszterelnök" "beleragadt egy neoliberális értelmiségi csoport értékrendjébe". Lemondásával ráadásul "megnyitja a kaput a jobboldali fordulat előtt. Most a nagytőke, a banktőke valamely képviselői közvetlenül vehetik át a kormányhatalmat. A másik lehetőség, hogy előre hozott választások útján a nacionalista-rasszista, tekintélyuralmi allűrökkel kokettáló, minden értelmes alternatíva hiányában lévő és ezért bűnbakokat kereső, gyűlöletpropagandát folytató Orbán vezette Fidesz kezébe kerüljön a hatalom."

"Végleg bebizonyosodott, hogy az MSZP szervezetileg csaknem megszűnt létezni a társadalomban, mert jelentős mértékben üzleti egyezkedések, vállalkozók és kisstílű karrieristák prédájává, "megélhetési politikusok" foglyává vált", megtagadott minden "szocialista-szociáldemokrata hagyományt". Ráadásul a pártban megjelentek "szoftrasszista tendenciák", "ideológiai arculatának megformálása pedig egy kis posztmodern-liberális értelmiségi csoport kezébe került (Demosz)".

"Az MSZP-nek máig sincsen világosan felrajzolt elméleti, kulturális, gazdasági-szociális és politikai horizontja, amelyre perspektívát építhetne. Persze a pártra rátelepedett vállalkozói réteg kulturális horizontját nem lehet "megterhelni" a forradalmár Ady és a kommunista József Attila antikapitalista örökségével - folytatja Krausz Tamás -, de legalább kötelezővé tehette volna a pártvezetés a pártot üzleti kapcsolataira használó kétes figurák számára, hogy alapot hozzanak létre a szocialista kultúra fejlesztésére, az antifasiszta harc számára, a romák és általában az elszegényedett társadalmi rétegek szenvedésének enyhítésére."

Ezért a politológus leszögezi: nem maradhat tovább az MSZP-ben, "éppen a magyar baloldal megújítása érdekében". Krausz Tamás az egységes, "antifasiszta és rendszerkritikai baloldal"-t hiányolja. "Remélem, nincs messze az idő, amikor egy ilyen társulás mindazoknak társadalmi szervezete lesz, akik nem hagyják hipnotizálni magukat az emberarcú kapitalizmus megvalósíthatóságának reakciós utópiájától" - zárja írását Krausz Tamás.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×