eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért van olyan sok ember az állami cégek felügyelőbizottságában?

Sok állami cégnél muszáj a törvényben előírt minimumnál nagyobb létszánú felügyelőbizottságot vagy igazgatóságot felállítani - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Száraz Gábor az InfoRádiónak úgy fogalmazott: nem urizálnak, hanem a munkavállalók érdekeit tartják szem előtt.

A miniszterelnök október harmincadikán azt kérte a Vagyongazdálkodási Tanácstól, hogy a 2009. évi üzleti tervek meghatározásánál vegyék figyelembe - akár az üzleti eredmény rovására is - azt, hogy elsődleges a munkahelyek megőrzése, és azonnali hatállyal, tíz százalékkal csökkentsék az igazgatósági, felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíját.

Mindez meg is történt 2009. december 31-i határidővel. Azaz idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal csökkentek a tiszteletdíjak - mondta az InfoRádiónak Száraz Gábor.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy e testületeknek minimum három főből kell állniuk, és az fb-tagok harmadának a munkavállalókat kell képviselnie. Mivel az, hogy hány főt jelent egy-egy harmad, a tulajdonosok számától is függ, így sokszor sokkal nagyobb a testületek létszáma a minimumnál.

Ez nem urizálás, a jogszabály a munkavállalók érdekében született - szögezte le Száraz Gábor.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×