eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fodor: Az SZDSZ nem kér részt a hatalomból, csak egyeztet

A szélsőséges nézetek és az erőszaktevők elleni fellépést is feladatul szánja az SZDSZ Bajnai Gordon leendő kormányának, amelynek összetételéről és programjáról a miniszterelnök-jelölt a szabad demokratákkal is egyeztet. Minderről Fodor Gábor az SZDSZ elnöke beszélt.

Az SZDSZ nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi válság kezelését is elvárja Bajnai Gordon leendő szakértői kormányától, jelentett ki a párt elnöke. Fodor Gábor közölte: a világ eddig minden gazdasági válságot megoldott, de egy gazdasági krízis elpusztíthat egy országot.

A pártelnök szerint a társadalmi válság legfőbb jele és egyben mélyítője a szélsőséges szervezetek és ideológiák megerősödése. Név szerint említette a Jobbikot, amely szavai szerint politikai otthont ad az alkotmányellenesen működő Magyar Gárdának, és utalt a cigánybűnözés szó elterjedésére.

Ez utóbbiról korábban a miskolci rendőrkapitány, majd az állampolgári jogok országgyűlési biztosa beszélt. Az ombudsman később visszavonta kijelentését, amit Fodor Gábor üdvözölt.

Az SZDSZ azt várja Bajnai Gordontól, hogy állítsa vissza a jogállam becsületét. A rendőrség, az ügyészség és a bíróság a törvényes keretek között határozottan lépjen fel az erőszaktevőkkel szemben.

A szabad demokraták továbbra is szorgalmazzák az ügynökakták feltárását, és szorgalmazzák a szociálpolitika foglalkoztatásösztönző reformját. Azt mondta, helyes az az irány, amely afelé mutat, hogy többen éljenek meg a munkából, de emellett a támogatások rendszerét is felül kell vizsgálni. Emlékeztetett arra, hogy a szabad demokraták a rászorultsági elvet akarják érvényesíteni a szociálpolitikában.

Az SZDSZ folyamatosan egyeztet Bajnai Gordonnal a miniszterelnök-jelölt leendő kormányának összetételéről és programjáról, de konkrétumokat vagy neveket a pártelnök nem volt hajlandó elárulni, kerülendő a kormányfő-jelölés emlékezetesen kínos találgatáslavináját.

Annyit azért elmondott: az SZDSZ továbbra is elvárja, hogy jelentős posztokon változzon a kormány összetétele. Mint mondta, nem támogatnák viszont a kormányzati struktúra átalakítását, mert a jelenlegi helyzetben egy válságkezelő kabinetnek erre nincs ideje.

Az InfoRádió kérdésére Fodor Gábor közölte: az SZDSZ azért nem köt koalíciót az MSZP-vel, mert ebben a rendkívüli helyzetben még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy támogatásáért cserébe részt kér a hatalomból.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×