eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Veszélyben a jogosítványa, ha ivott - eddig kilencezret vettek el

Több mint kilencezer jogosítványt vettek el a rendőrök a helyszínen ittas vezetés miatt tavaly január óta. A vezetői engedélyt legfeljebb hat hónapig vonhatják vissza a hatóságok. A gondot az okozza, hogy sok járművezető, kijátszva a jogszabályokat, nem adja le a jogosítványát az okmányirodába arra hivatkozva, hogy elvesztette.

Kilencezer jogosítványt koboztak el a rendőrök 2008 januárja óta ittas vezetés miatt az igazoltatás helyszínén, és ennek köszönhető, hogy tavaly 20 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma - mondta el az InfoRádiónak Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A rendőr értesíti a rendelkezésről az okmányirodát, és az hozza meg a döntést a járművezetési jogosultság szüneteltetéséről. Az ittassággal kapcsolatban akár bűncselekmény, akár szabálysértés gyanúja merül föl, a rendőröknek a helyszínen el kell venniük a vezetői engedélyét - fejtette ki Jámbor István.

Hogy mennyi időre vonják be a jogosítványt, az attól függ, hogy szabálysértési vagy büntetőjogi eljárás indul az illető ellen. Eszerint három vagy hat hónap lehet az eltiltás hossza.

A jogosítványt az okmányirodán keresztül lehet visszakapni, a rendőrség nem jogosult erre. Hogy milyen feltételekkel kapható vissza, az függ attól, hogy mennyi ideig szünetelt a vezetési jogosultság. Ha hat hónapig, akkor csak továbbképzés után lehetséges ez.

Vannak, akik viszont kijátsszák a jogszabályokat, mégpedig úgy, hogy azzal állnak elő: épp most vesztették el a jogosítványukat. Többen pedig már a helyszínen megpróbálnak kibújni az átadás alól. Ilyenkor átvizsgálják a vonakodó autós ruházatát, így gyorsan elő szokott kerülni a bújkáló vezetői engedély - tette hozzá a főosztály-vezető.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×