eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Helyzetjelentést kér a tárcáktól Bajnai Gordon - a nap legfontosabb hírei

Helyzetjelentést kér a héten minden minisztertől Bajnai Gordon, miután vasárnap az MSZP kongresszusa, később pedig az SZDSZ országos tanácsa is támogatta miniszterelnök-jelöltségét. A távirati iroda úgy tudja, hogy Bajnai Gordonhoz a miniszterek egyenként, államtitkárukkal együtt mennek egyeztetni.

Délelőtt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Gőgös Zoltán szakállamtitkár járt a kormányfőjelöltnél. Gráf József a találkozóról azt mondta: Bajnai Gordonnal áttekintették az agrárium helyzetét, a beruházásokat és a támogatási rendszert. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt több területen javaslat kidolgozását kérte tőle. Példaként a támogatások kifizetésének felgyorsítását említette. Gráf József közölte: személyi kérdésekről nem volt szó. Közben az SZDSZ azt közölte: a szabad demokrata frakció 15 tagja írta alá Bajnai Gordonnak a válságkezelés költségvetési feltételeinek támogatásáról szóló politikai nyilatkozatot.

Kedden nyújtják be a bizalmatlansági indítványt

Kedden nyújtja be az Országgyűléshez a konstruktív bizalmatlansági indítványt az MSZP. A távirati iroda úgy tudja: a szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték a szükséges 78 aláírást; a leköszönő miniszterelnöké nincs köztük. A határozati javaslat szövege lényegében egy mondatból áll, amely tartalmazza, hogy a szocialista frakció konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, utódjának pedig Bajnai Gordont nevezi meg. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterből akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel - várhatóan április 14-én - megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt. A frakciók a házbizottság csütörtöki ülésén egyeztetnek az indítványról.

Három befektetővel tárgyal a HospInvest

Három befektetővel tárgyal a kórházakat, rendelőket és gyógyszertárakat üzemeltető HospInvest Zrt. Kollányi Gábor, a társaság elnöke azt mondta: nemzetközi cégekről van szó, de azokat nem nevezte meg. Hozzátette: a kórházak dolgozóinak fizetése és a gyógyszerellátás is biztosított, azokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kértek előleget.

Lelőttek egy magyart Irakban

Lelőttek egy magyar teherautó-vezetőt az iraki Tádzsiban - közölte a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője. Held Andrea elmondta: az eset még március 26-án történt a Bagdad külvárosában lévő amerikai támaszponton. Hozzátette: a hatóságok ma emeltek vádat a lövést leadó amerikai katona ellen. Hangsúlyozta: a magyar férfi holttestét Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos-szakértők vizsgálják az esetet. Held Andrea a család kérésére nem adott több információt a férfiról.

Brit főigazgatója lesz az Eurpolnak

A brit Robert Wainwright lesz az új főigazgatója az Európai Unió rendőrségi együttműködést irányító szervezetének, az Europolnak - jelentette be az unió cseh elnöksége a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek luxemburgi tanácskozása után. A posztra a másik jelölt Bánfi Ferenc dandártábornok, az unió moldovai határmissziójának jelenlegi vezetője volt. Max-Peter Ratzel jelenlegi Europol-főigazgató megbízatása április végén jár le. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter Luxembourgban azt mondta: bár Bánfi Ferencet több tagország is támogatta, ez nem volt elegendő a megválasztásához.

Roma kulturális központ Budapesten

Roma Kulturális Központot hoz létre a Fővárosi Önkormányzat, a Miniszterelnöki Hivatal és a kulturális tárca a Szentkirályi utca 7-ben, az egykori Dekoratőr Iskola épületében. A felújításhoz az állam 900 millió forinttal járul hozzá.

Hétmilliárdos fejlesztés a győri egyetemen

Hétmilliárd forintos fejlesztésbe kezdhet a győri Széchenyi István Egyetem. A beruházáshoz csaknem 6 és fél milliárd forint európai uniós támogatást nyert az intézmény.

Legalább száz halálos áldozat Olaszországban

Már legalább 100 halálos áldozata van a hajnali közép-olaszországi földrengésnek. Az olasz kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett ki a térségben. Silvio Berlusconi azt mondta: legalább 1500 ember megsérült, 30 ember pedig eltűnt. A kormányfő hozzátette: 50 ezer ember vált hajléktalanná, a mentésben jelenleg 4 ezer ember vesz részt. Szelestey Lajos külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a földrengésnek nincs magyar áldozata, a Külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a következő napokban az utórengések veszélye miatt ne utazzanak az érintett térségbe.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×